– Det føles så godt å sparke ball igjen

Mens de fleste Liverpool-spillere må nøye seg med yogaøkter og ergometersykkel, er Marko Grujic tilbake på Hertha Berlins treningsfelt.

11. apr 2020 kl 13.42 Einar Kvande

På Melwood er porten ettertrykkelig stengt, men i Tyskland har Bundesliga-klubbene begynt å trene igjen. Hertha Berlin åpnet Schenckendorffplatz denne uken, tre uker etter at en av deres spillere testet positivt for koronaviruset. Bundesliga-sjefene tar sikte på at sesongen skal starte igjen tidlig i mai, med kamper spilt bak lukkede dører.

– Vi var tilbake på treningsbanene fra mandag av, forteller Marko Grujic til James Pearce i The Athletic.

– Vi har jobbet i grupper med åtte spillere på de to banene. Det er nok plass rundt oss, så vi kommer ikke for nær hverandre, legger serberen til.

– Det føles så godt å sparke ball igjen. Vi driver ikke med taklinger eller kroppskontakt. Vi holder oss til reglene. Vi bruker garderoben, men bare for en kort stund, og vi dusjer ikke der. Etter øktene går vi rett til bilene våre og drar hjem. Det er et lite steg fremover, men det er mye bedre enn å være hjemme, slår han fast.

Alle er blitt testet

Alle spillerne i Herthas tropp ble testet for koronaviruset igjen på torsdag, etter at to spillere klaget over symptomer på viruset, og ble bedt om å holde seg hjemme.

– Vi får antagelig vite resultatene i helgen. Så lenge ingen andre tester positivt skulle vi kunne fortsette treningen i neste uke. Dette er andre gang jeg er blitt testet. Prøvene har heldigvis vært fine så langt.

Den første testen av Hertha-troppen for en måned siden førte til at samtlige spillere og staben fikk karantene i to uker. Grujic fikk ikke engang forlate leiligheten sin, men hadde selskap av sin serbiske kjæreste Mia.

– Klubben organiserte alt veldig bra. Alle spillerne fikk en ergometersykkel, så vi gjorde økter som fikk opp pulsen. Jeg trente selv styrke for beina og overkroppen i et lite rom. Jeg bestilte maten vi trengte online, og det hjalp mye å ha Mia i leiligheten.

– Vi fikk tiden til å gå ved å snakke med familie og nære venner på telefonen. Etter to uker inne i leiligheten fikk vi komme ut igjen. Da løp jeg i Tiergarten, som er en utrolig plass som ligner litt på Hyde Park i London.

– Jeg har sett en del filmer og serier på Netflix. Jeg bruker også litt tid på å forbedre tysken min. Jeg har tatt timer via Skype. Tysk er mye vanskeligere enn engelsk!

– Jeg har snakket med Dejan Lovren, og er blitt fortalt hvordan spillerne isolerer seg i England. De misunner oss at vi er ute på treningsfeltet igjen.

– Situasjonen virker verre i Storbritannia enn her i Tyskland. Det er ikke like mange som dør her. Tyskerne er godt forberedt på dette. De har ikke de samme problemene på sykehusene her som jeg har sett i en del andre land.

Bursdag på mandag

Grujic fyller 24 år på mandag. Det blir også dagen han møter sin nye manager i Hertha, Bruno Labbadia, for første gang. Labbadia blir utrolig nok Grujics fjerde manager i løpet av hans to år på utlån hos den tyske klubben. Det har vært en turbulent sesong for klubben som ligger på 13. plass i Bundesliga. Selv står serberen bokført med tre mål på 22 kamper denne sesongen.

– Jeg skal ikke komme med unnskyldninger, men det har ikke vært lett, skal jeg være ærlig. Det har ikke vært noen stabil sesong for klubben. Det tar flere uker, kanskje måneder, å bli kjent med en ny managers filosofi.

– Forrige sesong hadde vi bare en manager, og vi visste eksakt hva han krevde av oss ute på banen. Denne sesongen har det vært mange forandringer, med fire managere. Slik er fotballen. Som spiller må du forsøke å tilvenne deg enhver ny situasjon.

– Jeg har spilt i de fleste kampene, men jeg ble ikke benyttet i de siste kampene før sesongen ble suspendert, og jeg aksepterte det. Jeg har spilt noen gode kamper, og noen ikke fullt så gode. Det kunne ha vært bedre.

– Presidenten og styret bestemte seg for å gjøre en forandring fra mandag, og vi skal jobbe med en ny manager. Han vil få noen uker å forberede laget på, og innprente sin filosofi. Man håper å starte ligaen igjen den 2. mai. Jeg må kjempe igjen, for å gjøre meg fortjent til den nye managerens tillit.

Låneavtalen er over i slutten av juni

Grujics låneavtale løper offisielt til slutten av juni. Han forventer å bli i klubben og spille Herthas ni siste kamper. I Hertha har spillerne gått med på lønnskutt for å sørge for at klubben ikke trenger å permittere øvrig stab under koronapandemien.

– En del av de eldre spillerne foreslo at vi skulle frasi oss en prosentandel av lønnen vår, og alle spillerne ble raskt enige om at det var det riktige å gjøre. Du ønsker ikke at noen skal miste jobben.

– Det hersker mye usikkerhet nå. Det er mange spillere som står uten kontrakt fra 1. juli. De vet ikke hva som vil skje etter det. Mitt låneopphold her er over i slutten av juni, men de håper å ha spilt ferdig Bundesliga innen da. Det er en god sjanse for at vi vil bli ferdige før en del av de andre ligaene i Europa kommer igang igjen.

– Hva som skjer etter det, vet jeg ikke. Når vil preseason i Liverpool starte? Ingen vet. Det er mange spørsmål, og vi vet ikke svarene.

Grujic kan meget vel være tilbake på Merseyside før Premier League er ferdigspilt. 

– Det har vært en utrolig sesong for Liverpool, og jeg føler meg veldig stolt som kan si at jeg er en del av Liverpool. Etter å ha ventet så lenge på tittelen, er klubben nå så nær. Jeg skjønner hvordan Liverpool-supporterne har det akkurat nå.

– Det er litt urettferdig om laget ikke blir kronet som mestere nå, for det er 99 prosent sikkert at de vil vinne ligaen. De har spilt så mange gode kamper, og har en så enorm ledelse i toppen av tabellen. Nå må de bare vente.

– Timingen med koronaviruset var uflaks, men slik er det. Vi bør ikke tenke for mye på fotball i disse tider, for det er viktigere ting i livet, som folks helse.

Grujic var Jürgen Klopps første kjøp som Liverpool-manager, da han kom til Anfield-klubben for 5,1 millioner pund fra Røde Stjerne Beograd i januar 2016. Serberen ble den gangen lånt tilbake til moderklubben sin for resten av sesongen.

Siden den gang har han spilt 14 førstelagskamper for Liverpool, men har ikke spilt i Premier League siden seieren over Brighton i desember 2017. Grujic tilbrakte andre halvdel av den sesongen på lån hos Cardiff, før han har vært i Hertha de to siste sesongene.

Usikker på fremtiden

Serberens kontrakt med Liverpool løper ut sommeren 2023, men han er usikker på hva fremtiden vil bringe på Anfield.

– Jeg står foran en stor utfordring. De spillerne som er i klubben har prestert veldig bra denne sesongen, noe jeg er glad for. Det er masse kvalitet på midtbanen i Liverpool. Det er ærlig talt vanskelig å slippe til.

Grujic forteller at han ikke har pratet med Jürgen Klopp om sin fremtid.

– Jeg håper det vil skje i månedene som kommer. Jeg er sikker på at vi vil sette oss ned å diskutere hva som er best for klubben og hva som er best for meg.

Er det beste å bli værende i Liverpool og vente på å få sjansen, har jeg tid til et låneopphold til, eller er det best å finne en ny klubb? Jeg vet ikke svaret på dette nå. Jeg holder alle muligheter åpne.

– Jeg er ikke en unggutt lenger. 24 år gammel er jeg på et stadium hvor jeg må ta viktige steg i karrieren. Jeg må tenke meg godt om, og være smart i forhold til hva som skal skje fremover. Er det beste å bli værende i Liverpool og vente på å få sjansen, har jeg tid til et låneopphold til, eller er det best å finne en ny klubb? Jeg vet ikke svaret på dette nå. Jeg holder alle muligheter åpne.

– Bundesliga er en god liga, og jeg føler jeg har fått masse viktig rutine de to siste årene. Jeg føler jeg er blitt en bedre spiller.

Håper på vanlig trening den kommende uken

Grujic forteller at han har innsett hvor mye han elsker fotball i den perioden der laget ikke har fått trent på vanlig vis.

– Det har vært tøft å ikke få trene som normalt, eller se kamper på TV. Jeg savner alt med fotball svært mye. Som spiller handler din daglige rutine om å trene og forberede deg til kamper. Du savner følelsen av å være en del av et lag. Det betyr alt.

– Forhåpentligvis kan vi begynne å trene for fullt igjen den kommende uken, og så kan vi spille kamper i mai. Ingen spiller liker tanken på å spille på tomme stadioner, men om det er hva som kreves for å holde viruset unna, så må det bli slik.

– Vi får vente og se hva politikerne sier, og om de sier at det er trygt å spille igjen. Vi er heldige i Tyskland, da det ser ut til at det vil skje mye tidligere enn i en del andre land.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]