Tidligere Manchester United-profil:– Det var ingen som hadde tro på ham

Jaap Stam forteller at hjemlandet hadde lite tro på Virgil van Dijk som fotballspiller.

26. mai 2020 kl 10.21 Kenneth Baraas

Stam spilte 67 landskamper for Nederland og var innom klubber som Manchester United, Lazio, AC Milan og Ajax. Den høyt respektere tidligere stopperen synes det er godt å se at en landsmann er på aller øverste hylle blant forsvarsspillere.

– Det er veldig godt å se en annen nederlandsk forsvarer være på det nivået og ha den utviklingen. For tidlig i karrieren til Virgil, selv da han spilte i Nederland for Groningen, var det ingen som hadde tro på ham eller så på ham som en forsvarer av høy kvalitet. 

– De store lagene i Nederland ønsket ikke å kjøpe ham, og da valgte han å dra til Skottland for å spille for Celtic. 

– Så tok han steget til Premier League. En tøff liga, bedre enn den skotske, bedre med- og motspillere, og han har hatt en flott utvikling. Det forteller noe om ham, hvordan han er som person og spiller. 

– Du må lære av situasjonene du er i og utvikle deg selv, og det har han gjort, lyder rosen fra Stam, ifølge Goal

RIVAL: Jaap Stam i duell med Michael Owen.

RIVAL: Jaap Stam i duell med Michael Owen.

Enorm utvikling

Virgil van Dijk var også klar over at nivået hans ikke var godt nok i ung alder, men nederlenderen skulle i alle fall ikke la seg stoppe av kritikk fra de rundt seg. 

– Jeg spilte på akademiet til Willem II i ti år. Det var en periode der, da jeg var rundt 16 år, som jeg var nær ved å ikke komme videre til det neste året. Jeg var ikke god nok i det hele tatt, og jeg satt mye på benken, har Van Dijk sagt i et intervju med Sky Sports

– Den påfølgende sommeren vokste jeg mye, og etter det har ting gått veldig bra. Jeg hadde dog en skade i lysken på grunn av hurtig vekst, men etter det tok jeg store skritt. 

– Senere gikk jeg til Groningen, og det var et fantastisk steg for meg. Der utviklet jeg meg veldig som spiller, men jeg gikk også fra å være en gutt til å bli en mann. Jeg bodde på egenhånd for aller første gang, og det var noe jeg likte godt. 

– Jeg har aldri følt at jeg har hatt noe å bevise. Da jeg ankom Groningen bodde mange av spillerne i en boligblokk. Der husker jeg at alle gikk videre til førstelaget, og jeg var den eneste som ble igjen på U23-laget. 

– Jeg hadde en følelse av at jeg måtte jobbe hardere. Jeg hadde ikke tatt førerkortet den gangen, så jeg måtte ta sykkelen hver dag. Det var tøft i den perioden, men alle disse små tingene har gjort at jeg er der jeg er i dag. Jeg setter pris på alt det i dag. 

– Jeg bryr meg virkelig ikke om folk er negative til meg, jeg bryr meg ikke om visse meninger som kan bryte deg ned hvis du tenker for mye på dem.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]