Valgfritt med VAR - Premier League frykter rettslige skritt uten videodømming

Dommerne i ligaen vil trolig få hjelp fra kontrollrommet når sesongen eventuelt gjenopptas.

8. mai 2020 kl 18.27 Kenneth Baraas

International Football Association Board, fotballens internasjonale lovkomité, fastsatte i dag spillereglene i fotballen for resten av denne sesongen. 

På IFABs møte ble det innført midlertidige endringer for å gjøre det enklere for ulike ligaer å gjenoppta sesongen.

Det ene forslaget er å øke antall bytter til fem i løpet av en kamp, så lenge det utføres i enten pausen eller ved tre andre anledninger.

Den andre oppdateringen fra IFAB-møtet var at VAR blir valgfritt. Ligaene kan selv avgjøre om de vil ta i bruk regelendrinene som foreslås. 

Frykter rettslige skritt

Klubbene skal være positive til økningen av antall innbyttere, men Premier League er motvillig til å droppe VAR, ifølge The Telegraph

Hjelpemiddelet for dommerne har fått mye kritikk i sin første sesong på det øverste nivået i England, men ledelsen i ligaen har ingen tanker om å spille uten videodømming denne sommeren - så sant sesongen gjenopptas.

Årsaken skal være bekymringer rundt fotballens integritet, samtidig som det fryktes at klubber vil ty til rettslige skritt om avgjørende scoringer blir feilaktig godkjent eller ikke godkjent, som VAR eventuelt kunne omgjort med sin teknologi. 

Premier League vil også utforske muligheter for hvordan VAR-systemet kan opereres innenfor retningslinjene rundt sosial distansering. 

The Guardian melder dog at klubbene skal diskutere seg imellom om VAR skal bli med videre denne sesongen eller ikke. Et argument skal være at det vil være enklere å få fotballen i gang uten å måtte installere VAR-systemet på eventuelle nye stadioner som skal brukes. Premier League-klubbene skal møtes på mandag for å diskutere veien videre i «Project Restart». 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]