– Det er en forferdelig situasjon vi er i alle sammen

Tom Werner ønsker Anfield framfor nøytrale stadioner når serien starter opp igjen, og snakker om hvordan koronapandemien preger Liverpool.

22. mai 2020 kl 14.03 Arve Vassbotten

Om alt hadde gått som alle trodde for to måneder siden, skulle FSGs styreformann Tom Werner denne uka få oppleve hvordan Liverpool-fansen hadde tatt imot bussen med Premier League-trofeet ombord.

– Jeg trodde jeg aldri ville oppleve noe som det, sier han om fjorårets parade etter Champions League-trofeet, der 750000 mennesker samlet seg langs ruta. 

– Så sa noen: «vel, hvis vi vinner Premier League, så blir denne paraden blekne».

– Jeg ser fram til en parade en gang, når vi alle kan samles. For jeg vet hvor viktig det er for alle våre fans, sier Werner til The Associated Press.

– Et hull i manges liv

Men akkurat nå er en slik samling langt unna. 

– Når jeg leser gjennom retningslinjene som kommer, lærer jeg meg ord jeg ikke visste om for en måned siden. Sosial distanse og slike ting.

– Det er et hull i så manges liv. Fotball er så sentralt i deres drømmer og deres håp. Og selvsagt, når det kommer til Liverpool, så spiller vi fantastisk fotball og er bare et par kamper unna å vinne trofeet. Men jeg setter det i perspektiv. Folk lider, uansett om de har mistet noen nære, er syke eller står uten arbeid. 

– Det vil være en liten bit av risiko involvert, men dette er en veldig frisk gruppe mennesker, og det kommer til å være hyppige tester.

– Aller viktigst er det at hvis forskere og myndigheter mener det ikke er trygt, så blir det ikke noen fotball. Men forhåpentligvis kan vi finne en måte å spille på.

Vil spille på Anfield

– Det ville vært bra for landet om man finner en måte å få spilt disse kampene på. Det vil være en moralboost og gi folk noe å se fram til, og en retur til normalitet.

– Det viktigste er sikkerhet. Jeg har tro på at med de retningslinjene som Premier League jobber med, så er det som noen sa: «Sannsynligvis er det tryggere å spille bak lukkede dører enn å gå på supermarkedet».

Han sier han fortsatt håper at Anfield og andre arenaer kan brukes istedenfor nøytrale baner, når kampene kommer i gang igjen. 

– Det vil være opp til myndigheten, og deres mål er at det skal være trygt for alle. Jeg ønsker at kampene kan bli spilt på hjemmebanene. Men uansett hvor de blir spilt, tror jeg folk vil følge rådene fra politiet.

Lenge til det blir tilskuere på kamper

Midt i denne tiden står Werner som produsent av TV-serien «The First Team», som er en komedie som skal gå på BBC.

– Spesielt nå som det ikke er noe live fotball, blir det fint med en serie som handler om fotball å underholde seg med, sier Werner. 

– Det er en forferdelig situasjon vi er i alle sammen. En dag, kommer det forhåpentligvis en vaksine, som gjør at vi an returnere til stadion for å se elegant fotball fra store fotballspillere.

– Vi håper at vi på et punkt vil kunne sitte ved siden av hverandre igjen og nyte idrett. Men det ser ut til å bli lenge til for øyeblikket.

Han innrømmer at det blir «økonomiske utfordringer» for Liverpool i denne situasjonen, men utdyper ikke det nærmere. Han uttaler seg også om bråket som kom da Liverpool valgte å permittere noen ansatte i starten av koronasituasjonen.

Det er en avgjørelse klubben siden snudde på.

– Det er bedre å innrømme feil, enn å stå på sitt. Forhåpentligvis forstår folk at alt vi bryr oss om er å støtte fansen, våre spillere og klubben på en måte som er bærekraftig, sier Werner til AP.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]