Klubbene fikk ny sjokkbeskjed om TV-pengene i Premier League-møtet

– Nå vet de at kringkasterne vil ha mye av de pengene tilbake uansett. Kan det endre motivasjonen for å spille de siste kampene?

12. mai 2020 kl 11.26 Arve Vassbotten

Etter Premier Leagues forrige møte har det vært mye fokus på at ligaen nå skal driver lobbyvirksomhet inn mot regjeringen for å få omgjort planene om spill på 8-10 nøytrale baner.

En av grunnene til at klubbene ønsker å få spille på egen bane, til tross for at det blir uten tilskuere, er for å kunne gi sine sponsorer den eksponeringen de har betalt for når kampene spilles på TV igjen, ifølge The Ornstein & Chapman-podcasten.

– Kan endre klubbenes tankegang

I det samme møtet skal klubbene også ha blitt informert om at de må betale tilbake mer enn 350 millioner pund til TV-selskaper, selv om sesongen fullføres, skriver The Times

– Uansett om sesongen fullføres vil TV-selskapene, Sky BT Sports og de internasjonale rettighetshaverne, ha noe av pengene sine tilbake. De vil ha en rabatt.

– Vi vet at klubbene potensielt kunne tapt 762 millioner pund om sesongen ikke ble fullført, men nå har de fått vite at uansett vil kringkasterne ha noen av de pengene tilbake, og det er en betydelig sum, utdyper David Ornstein fra The Athletic i The Ornstein & Chapman-podcasten.

– Det kan endre noe av klubbenes tankegang. De ville de kanskje vært mer motivert til å fullføre sesongen, for å beholde pengene, nå vet de at kringkasterne vil ha mye av de pengene tilbake uansett. Kan det endre motivasjonen for å spille de siste kampene? 

– TV-selskapene hevder de ikke får produktet de betaler for, og som de allerede har distribuert penger for. De argumenterer med at de ikke får kamper foran publikum, de får ikke sesongen fullført innen tiden de betalte for at den skulle være over, og dette kan bli fascinerende å følge med på de neste ukene, sier Ornstein.

Mange forslag fra TV-selskapene

I The Times skriver Martyn Ziegler og Matt Lawton at andre momenter TV-selskapene argumenterer med er at de ikke får vist kampene på de tidspunktene de forventet.

Om summen på 350 millioner pund stemmer, er det nesten halvparten av summen på 762 millioner pund som klubbene har fått til fordeling.

I snitt tjente hver eneste Premier League-klubb 123 millioner pund fra TV-rettigheter i Premier League forrige sesong. Liverpool fikk 152 millioner pund.

En halvering av disse pengene vil selvsagt bety enormt mye for klubbene, og hvis man i tillegg mister sponsorinntekter er det mange økonomiske faktorer som spiller inn.

Det gjenstår 92 kamper av årets Premier League-sesong, og 108 i Championship. Planen er at samtlige 200 kamper vil bli sendt direkte på TV i England - noe som ikke ville skjedd i en normalsituasjon.

Det kan bli tre eller fire kamper fra Englands to øverste divisjoner, med ulike avsparkstidspunkt, hver dag frem til slutten av juli.

Planen om å ha ulike tidspunkt og sende flere kamper samme dag skal ha støtte fra regjeringen, fordi det vil hjelpe med å holde folk innendørs, skrev The Times tidligere denne måneden.

TV-selskapene skal også ha kommet med forslag om TV-kameraer i garderobene, og det har tidligere vært lansert ideer om intervju med manager og reserver i pausen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]