Kritiserte Klopp og endte opp med jobb

Peter Krawietz forteller om veien fra universitetet i Mainz til Melwood på Merseyside.

15. mai 2020 kl 17.15 Arild Skjæveland

Peter Krawietz er fire år yngre enn Jürgen Klopp, og har jobbet tett med Liverpool-manageren siden 2001.

Ofte er det tidligere medspillere som blir assistentene når spillere senere blir managere. Med Krawietz og Klopp er historien litt annerledes. Mens Klopp spilte for Mainz 05, hadde Krawietz aldri spilt fotball på høyt nivå, men de møttes da han var student på universitet i Mainz og hadde en presentasjon.

Han påpekte en situasjon på høyreback, der ting kunne blitt gjort bedre.

– Jeg hadde en presentasjon, og måtte si «se her, høyrebacken kunne vært mer aktiv, vise seg og rope», forteller Krawietz i et videointervju med Liverpoolfc.com.

Høyrebacken var Jürgen Klopp.

– Det var det morsomme, for han ble skikkelig sint. «Er du gal? Jeg ropte som en gal, jeg ønsket ballen. Prøver du å si at jeg ikke ville ha ballen?». Det var det morsomme, men på en god måte, for det satte i gang lange samtaler og diskusjoner. Starten på en god prosess, vil jeg si, forteller assistenten.

I 2001 fikk han jobb som sjefsspeider under Klopp i Mainz, og senere kallenavnet «øynene».

ØYNENE: Peter Krawietz har blitt beskrevet som «Øynene» i Jürgen Klopps team.

ØYNENE: Peter Krawietz har blitt beskrevet som «Øynene» i Jürgen Klopps team.

Trodde han skulle ha friår

Krawietz var med Klopp også på de sju årene i Dortmund. Da de forlot Westfalenstadion sommeren 2015 var planen at de skulle ha et friår.

– Jeg var dum som trodde vi skulle ha et års pause, ler han.

– Jeg hadde planer. Jeg hadde flyttet fra Dortmund tilbake til hjembyen min Mainz, og registrerte guttungen min på skolen. Vi brukte sommeren til å reise fra Spania, til Hellas, og tilbake dit. Jeg hadde lagt planer for bursdagsfest i desember og slikt. Så kom telefonen. «Hør, en interessant idé. Liverpool ringer».

– Skal jeg være ærlig, så tenkte jeg «hva? Er du gal? Vi sa ett år, og har hatt tre måneder». «Ja, det er bra, og du vil se at det er en stor klubb», forteller han videre.

Litt tenketid måtte 48-åringen ha.

– Jeg hoppet ikke opp av sofaen umiddelbart og sa «okei, hvor er kofferten min? La oss dra». Jeg måtte tenke på det, og fortelle det til kona mi også. Men ganske raskt var det klart - Liverpool er en enorm klubb. England, Premier League, en stor utfordring. Han overbeviste meg ganske raskt.

– Jeg brukte én, to eller tre timer til å tenke om det og for å innse at det ikke lenger var pause og ferie. Vi må gå, vi bør gå, vi kan gå, og vi er tillatt å gå. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]