Surferen som underviste Liverpool:– Å aldri være fornøyde og å alltid se fremover er det som driver de

Surferen som fikk tilbringe dager med Klopps mannskap under fjorårets pre-season forklarer spillernes mentalitet.

30. jun 2020 kl 22.31 Jens Hapnes Rege

Jürgen Klopp har for alvor dratt begrepet «marginale gevinster» inn i fotballen. Alt fra Mona Nemmers grundige tilnærming til lagets ernæring til Thomas Gronnemarks fokuserte innkast-trening, har hjulpet laget mot Premier League-tittelen. 

Forrige pre-season ble surferen Sebastian Steudtner leid inn for en økt med laget i håp om å knytte ytterligere bånd mellom spillerne. 

I et intervju med Liverpools hjemmeside forsøker tyskeren å forklare hva han lærte spillerne. 

Utfordringer

– I det de gjør hver dag er det vanskelige å se store, store forbedringer. Alt vi gjør til daglig tenker vi på, og det er livene våre. 

– Men hvis vi blir tatt helt ut av det og blir kastet inn i en utfordring, åpner det sinnet vårt for alt annet som finnes og hvordan utfordringer kan overkommes når de ser umulige eller vanskelige ut. 

I starten av økten med surferen greide spillerne alt fra 10 til 90 sekunder under vann. Allerede på slutten av den første økten konkurrerte Dejan Lovren og Mo Salah om å være lengst under vann, og var under i opp mot fire minutter. 

– Dejan var lengst under og Mo var ganske nære - jeg tror de hadde 15 eller 20 sekunder mellom seg. 

UMULIG UTFORDRING? Steudtner surfer en gigantisk og livsfarlig bølge i Nazare.

UMULIG UTFORDRING? Steudtner surfer en gigantisk og livsfarlig bølge i Nazare.

Surferen forsøker å forklare hvordan det spillerne lærte i bassenget kan overføres til fotballbanen. 

– Jeg ser åpenbart på det med mer interesse nå, og det er imponerende det laget holder på med. Jo mer kamper man vinner, så tror jeg ikke det blir lettere, det blir vanskeligere. Plutselig blir taping noe veldig dårlig, selv om man fortsatt er foran. 

– Ekstremt mye press bygger seg opp hvis man lar det, men ikke hvis man fokuserer 100 prosent på oppgaven. Det er det samme under vann. 

– Hvis man fokuser på, «jeg vil puste», «jeg vil få hodet ut av vannet», «jeg er ikke komfortabel», kommer man til å få panikk med en gang og ikke kunne prestere i det hele tatt. Men hvis man slapper av og fokuserer, «OK, jeg er her, dette går bra, jeg gjør det bra og jeg klarer dette.» 

– Så legger man til konkurransedelen. «OK, jeg vet tiden min, og jeg vet at personen ved siden av meg gjorde det lenger enn meg», jeg må roe ned enda mer og fokusere på å slappe av. Plutselig mister man fire minutter. 

– Jeg tror det kan overføres til alt. De forstod det virkelig veldig, veldig kjapt, sier han om treningen. 

BEST UNDER VANN: Salah og Lovren imponerte under vann.

BEST UNDER VANN: Salah og Lovren imponerte under vann.

Streber alltid etter mer

Steudtner forklarte også til spillerne hvordan han alltid streber etter større og større bølger, selv om han til tider holdt verdensrekorden selv. Den undervisningen kan komme til god nytte når Liverpool-spillerne skal forsøke å forsvare Premier League-tittelen. 

– Jeg fortalte dem om livshistorien og sporten min. Vi surfere ser alltid etter den perfekte bølgen. Den perfekte bølgen er mer eller mindre en idé, ettersom det ikke eksisterer. 

– Med en gang jeg surfet bølgen jeg drømte om å surfe og presterte slik jeg ønsket, fikk jeg en ny tanke etter lærdommen jeg fikk fra bølgen. 

– Jeg surfet den største bølgen flere ganger. Det var ikke utfordrende lenger, det var ikke den perfekte prestasjonen og bølgen lenger, selv om det er den største i verden. 

Kan overføres til all idrett

Han mener de mentale utfordringene surferne står overfor kan sammenlignes med idrettsutøveres utfordringer.

– Det gjelder, mener jeg, til alle profesjonelle atleter - man er aldri fornøyd, man stopper aldri. Det separerer Liverpool fra mange andre klubber - den konkurransepregede drivkraften, å aldri være fornøyde og å alltid se fremover er det som driver de. 

– Det er ikke, «vi vant noe, nå er vi mestere og vi gjorde det.» Frem til vi legger opp er vi aldri ferdige. 

SER VIDERE: Liverpools spillere vil se etter nye utfordringer, mener surfer Steudtner.

SER VIDERE: Liverpools spillere vil se etter nye utfordringer, mener surfer Steudtner.

Tyskeren skryter av landsmann Klopps interesse for lærdom fra ulike hold. 

– Mye av det Jürgen gjør gjennomfører han på en måte som ikke er vanlig og som andre folk kanskje ikke forstår. Men de ser hvordan det fungerer, og plutselig er det genialt. 

– Jeg kjenner ham ikke så godt, men han er veldig nysgjerrig og veldig interessert i mennesker og sport. Lidenskapen, kjærligheten og positiv besettelse han har til sporten - det gjør han til en så god leder. 

Jürgen Klopps mannskap er regjerende mestere av Champions League, VM for klubblag og Premier League, og kan få nytte for Steudtners lærdom fra forrige sommer når de skal forsøke å ta nye steg. Den første nye utfordringen kommer torsdag kveld mot Manchester City. 

Har du innspill til journalisten?
[email protected]