– Koronapandemien påvirker både spillerkjøp og spillersalg

Jürgen Klopp antyder at det blir et svært rolig transfervindu for Liverpools del denne sommeren.

30. jun 2020 kl 09.30 Einar Kvande

Liverpool var lenge favoritter til å sikre seg RB Leipzig-stjernen Timo Werner, men med ingen TV-penger og null kampinntekter i koronapausen valgte de røde å legge en slik handel på is, noe som førte til at Werner signerte for Chelsea isteden. Nå sier Jürgen Klopp at det sannsynligvis blir liten aktivitet på transferfronten i sommer, på grunn av den usikre situasjonen som koronaviruset har skapt.

Liverpool-manageren fortviler ikke av den grunn, og mener han har en tropp som vil være konkurransedyktig også neste sesong.

– Koronaviruset har selvsagt påvirket både spillerkjøp og spillersalg. Noe annet ville vært merkelig. Dette blir nok ikke den travleste sommeren vi har hatt. Kanskje kan vi handle litt senere på året, dersom transfervinduet forblir åpent. Da vil vi vite mer, uttaler Klopp til Liverpool Echo.

– Men se på denne troppen jeg har. Det er ikke en tropp som jeg trenger å forandre nå. Som fotballsupporter ønsker du back-up for ham og ham, selv om du er fornøyd med alle spillerne du har. Men vi har mange spillere i bakhånd også. Jeg har ikke bare en førsteellever, men 16-17 spillere som kan spille på det samme høye nivået.

– Dette må vi utnytte, og vi ønsker å skape en situasjon med internt opprykk. Nå har dere fått de første glimtene av Neco Williams. Vi kommer til å hente opp unge gutter. Curtis Jones, Harvey Elliott, Ki-Jana Hoever, Sepp van den Berg, Yasser Larouci, Leighton Clarkson og Jake Cain, alle disse guttene har gjort det veldig bra. Det er flere som jeg ikke kjenner ennå, men jeg vil bli kjent med dem.

Alisson er det siste storkjøpet

Etter at Alisson Becker kom til klubben i juli 2018 er Takumi Minamino den eneste seniorspilleren som Liverpool har brukt penger på, da de betalte den beskjedne utkjøpsklausulen på 7,25 mllioner pund til Red Bull Salzburg i januar.

I fjor sommer var reservekeeperen Adrian på Bosman-overgang og de to tenåringene Elliott og Van den Berg de eneste spillertilvekstene i Liverpool.

–Vi kan ikke bruke millioner med pund bare fordi det ser bra ut for oss. Vi ønsker ikke å gjøre det. Vi ønsker å styrke stallen, men denne stallen er allerede sterk. Problemet med en sterk tropp er at det er vanskelig å forbedre den på transfermarkedet.

– Det hjelper selvsagt å bruke mye penger. Men det hjelper aldri med bare å bruke penger. Du må være kreativ også, og vi forsøker å være kreative. Vi forsøker å finne løsninger internt, og der har vi fortsatt mye i vente. Vi har 3-4 spillere som kan ta riktig store steg. Alle spillerne kan ta steg,

– Vi har diskusjoner internt. Vi har gjort smarte overgangsavtaler opp gjennom årene, og vi har hentet inn en del gode spillere. Men så må vi gjøre en jobb på treningsfeltet også, og den jobben er vi ikke ferdige med ennå.

– Dette er ikke late gutter. Det viste de mot Crystal Palace. Jeg er også fortsatt her, og vil si noen beroligende ord til dem både før og etter vi spiller. Vi kommer ikke til å slappe av nå. Dette er et veldig spesielt år, og vanligvis er jeg på ferie på denne tiden av året. Jeg har aldri vært med på offisielle kamper i juni tidligere, men jeg føler at batteriene er helt oppladet.

Stor usikkerhet

Nesten hele Klopps tropp er på langtidskontrakter. Den eneste førstelagsspilleren som Klopp ønsker å beholde, som nærmer seg slutten av sin kontrakt, er Georginio Wijnaldum. Han kan forlate klubben gratis neste sommer, slik situasjonen er nå.

– Jeg har veldig stor tro på at vi skal klare å holde dette laget sammen, men vi planlegger også på sikt. Det er bare det at vi ikke vet hvordan dette vil utvikle seg ennå. Jeg vet ikke når neste sesong vil starte. Ingen vet hvordan fremtiden blir, noe som er veldig rart.

– For tre måneder siden visste vi ikke noe om hvordan ting ville bli, og nå oppfører vi oss som alt er bra igjen. Det er litt for tidlig å si det. Og i fotball blir vi spurt om hvor mye penger vi kommer til å bruke. Hvordan kan du bruke penger når du ikke vet hvor mye penger du har å rutte med?

– Slik er situasjonen. Vi prater, selv om det egentlig ikke er noe å prate om. Situasjonen er som den er. Det jeg kan si er at dette laget ikke vil slutte å ha et brennende ønske om å vinne. Men det betyr ikke at vi kommer til å gjøre det. Men alle vil se at vi ønsker oss mer suksess igjen. Det gjør vi hele tiden. 

– Jeg vet ikke hvordan ting vil gå, for andre lag vil også forbedre seg, med eller uten spillerkjøp. Det gjør livet vanskeligere for oss.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]