Må antagelig vente til september før det blir kamper igjen

Akademifotballen hardt rammet av koronapandemien.

14. jun 2020 kl 21.25 Einar Kvande

På Liverpools akademi i Kirkby er det dørgende stille. Det er gått tre måneder siden all akademifotball ble innstilt, og for Liverpools 170 spillere fra U9 og opp til U23-nivå er det trening hjemme som gjelder. 

– Jeg trengte ikke denne perioden som en påminning om hvor mye jeg elsker å jobbe ved akademiet, med alle de unge spillerne og staben der, og hvor takknemlig jeg er for å ha denne jobben. Men pandemien har uansett gjort dette klinkende klart, sier Liverpools akademidirektør, Alex Inglethorpe, til The Athletic.

– Det har vært en vanskelig tid for alle, og det er folk som er mye hardere rammet enn oss. Men personlig så savner jeg å ha daglig kontakt med spillerne, og gjøre det jeg virkelig liker å gjøre. Det er dette som gir livet mening. Jeg kan ikke komme tilbake fort nok, legger han til.

Det diskuteres når akademispillerne kan begynne å trene igjen, og akademisjefen håper at U18 og U23-spillerne kan få grønt lys til å returnere til Kirkby for å trene i små grupper en gang i juli måned. De andre gruppene vil følge etter på et senere stadium. Det forventes ikke at det blir spilt akademikamper igjen før i september.

– Det vi har lært om denne situasjonen er at landskapet endrer seg ukentlig, ja nesten daglig. Det viktigste er at både spillere og stab må være trygge. Jeg tror vi får en bedre oversikt når Premier League kommer igang igjen. Da kan kanskje grasrotfotballen også fortsette, og utdanningssystemet nærme seg en normalisering igjen. Vi håper det ikke blir så alt for lenge før vi kommer igang igjen.

En utfordring

Å drive et fotballakademi under en pandemi har vært en utfordring for Inglethorpe og hans stab.

– Slik umiddelbart måtte vi få til en strukturert hverdag for guttene, og sørge for at de hadde et daglig program å følge. Det var spesielt viktig for de eldre guttene, som var vant med å stå opp og trene hver dag, fordi dette er jobben deres. Vi fikk til det, og fortsatte å gjøre dette med de eldste aldersgruppene.

– Både U18 og U23-spillerne fikk individuelle treningsprogrammer og tekniske programmer de måtte forholde seg til. De ønsker å holde seg i form, for de vet de er heldige som er i en klubb som gir unge spillere muligheter. De vet de kan bli rikelig belønnet dersom de gjør jobben sin, selv om jobben deres nå virker å være helt annerledes enn den var for bare noen få måneder siden. Men de må holde seg i form om førstelaget skulle ha behov for dem.

– For de yngre aldersgruppene har det vært en enda større utfordring å finne den rette balansen. Vi har snakket mye om å bygge sunne barn som kan håndtere problemer. Vi har støttet dem, men de må også gjøre en del selv. De kan fortsatt spille og trene, men ikke på samme måte som de har vært vant med. De må bare bruke fantasien.

– Det de savner mest er nok kameratskapet, og å være sammen med venner i klubben. Det vanskeligste er nok derfor den sosiale biten. Men der kan vi ta teknologien til hjelp. Alt fra å spille FIFA til å bruke Zoom og sosiale medier. Unge mennesker holder kontakten på en rekke plattformer i disse dager. De kontakter hverandre hver dag. De gjør aktiviteter sammen, og kjører styrkerøkter sammen selv om de er hjemme. Det er ikke det samme, men de er på en måte sammen likevel.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]