– Jeg har kreft, men kreften har ikke meg

Tidligere Liverpool-spiller Dominic Matteo forteller om hvordan livet er blitt etter at han fikk fjernet 95 prosent av en svulst på hjernen.

2. jul 2020 kl 15.03 Einar Kvande

Tidligere Liverpool- og Leeds-forsvarer Dominic Matteo fikk fjernet rundt 95% av en hjernesvulst gjennom et kirurgisk inngrep i november, mens han nå er inne i et regime med mye strålebehandling. Selv om de siste prøvene var fine, er livet til Matteo helt annerledes enn det pleide å være, og selv sier han at han er blitt en annen person etter operasjonen.

46-åringen starter dagen rundt 06.00 om morgenen med å ta 10 tabletter, noen av dem trenger ham for å holde seg i live og ikke få anfall.

Måtte lære å lese og skrive på nytt

Matteo har måttet lære seg å lese og skrive på nytt, og nå jobber han hardt for å legge på seg igjen etter et betydelig vekttap. Likevel er den tidligere fotballspilleren positiv til egen situasjon.

– Alt handler om å ta vare på egen helse og få tilbake styrken i kroppen for øyeblikket, innrømmer Matteo til Yorkshire Evening Post.

– Jeg har gått ned mye i vekt. Spesialistene snakker hele tiden om dietten min, og måten jeg lever livet på, så jeg konsentrerer meg om å følge rådene jeg får. Jeg tillater meg selv å spise en kjeks eller noe lignende en gang i blant, men i all hovedsak er jeg veldig streng på hva jeg spiser. Det er blitt en vane som de fleste mennesker nok ikke hadde likt, men jeg prøver å se så positivt på dette som jeg kan, fortsetter den gamle stopperkjempen.

– Noen ganger er det umulig å få de grønne smoothiene jeg tar til å smake godt, men de bidrar til at jeg blir bedre, så dette har blitt den nye normalen. Hver dag jeg føler at det går fremover, snakker jeg til meg selv, og sier: Kom igjen, Dom!

– Når jeg gjennomfører treningsøktene mine presser jeg meg selv hele tiden, både i styrkerommet og når jeg løper. Jeg har kreft, men kreften har ikke meg. Jeg liker ikke engang å si det ordet i mitt hus, men det er sannheten at jeg har det.

– Det er vanskelig å leve med kreften, men jeg er veldig motivert for å leve et langt liv. Jeg har ingen garantier, men jeg skal gi alt jeg har. 

Prøver å ha positivt fokus

Matteo er gift og har tre barn, så det mangler ikke på motivasjon til å lykkes med rehabiliteringen. Målet er å returnere til yrkeslivet.

– Hver gang jeg blir deprimert, kommer jeg meg ut av depresjonen igjen ganske raskt. Jeg har en familie. Det handler om å se det store bildet.

– Det var vanskelig å lære å lese og skrive igjen. På et tidspunkt kjente jeg ikke igjen noen bokstaver. Når du hører meg snakke nå, ville du ikke tro det. Men jeg sliter fortsatt med visse ting. De sier at det ikke er store sjanser for at alt kommer tilbake, men jeg har allerede fremgang.

– Hjernen min er den jeg jobber mest med for øyeblikket. Jeg har en ny scan om to uker. Jeg har en scan hver tredje måned nå. Så jeg forbereder meg på den som kommer. Jeg kan ikke slappe av. Jeg må gjøre det beste ut av situasjonen.

Matteo ønsker å hjelpe andre i samme situasjon som ham selv. Det han har vært gjennom har forandret ham som person. Det er ikke lenger rom for negativitet i livet hans.

– Jeg møtte en fyr på sykehuset som fikk samme behandling som meg. Kreften hans hadde kommet tilbake, og det brakte frem sterke følelser i meg. Jeg fikk lyst til å gi ham en klem. 

– Jeg har aldri vært en person som viser mye følelser, men ting endrer seg raskt når slike ting som dette skjer. Du blir rett og slett en annen person. Vi lever alle i en boble, og min boble er helt annerledes nå. Jeg forsøker å omgi meg selv med positive mennesker. Det betyr enormt mye for meg.

Mange tidligere lagkamerater har vist stor omtanke

Fotballen betyr også fortsatt mye for den tidligere skotske landslagsspilleren. Mange av hans gamle lagkamerater i Liverpool og Leeds har støttet ham i kampen mot kreften.

– Jeg får gåsehud når jeg snakker om det. Det betyr så mye at jeg kan begynne å gråte. Jeg har aldri grått mye, men nå blir jeg overveldet av følelser hele tiden, når jeg tenker på hvor mye folk har hjulpet meg.

De tidligere Liverpool-spillerne Robbie Fowler og Steve McManaman er to av de som har hjulpet Matteo.

– Steve McManaman er en legende både i Liverpool og Real Madrid, og han kom og besøkte meg på sykehuset. Meldingen som Kenny Dalglish sendte meg ga meg også mye motivasjon. Jeg kommer aldri til å glemme slike ting. Når Kenny Dalglish forteller deg noe, så lytter du. 

– Tidligere Liverpool-spillere som Steve Nicol, Ronnie Whelan, Graeme Souness og John Barnes, og nåværende Liverpool-spillere som Trent Alexander-Arnold og James Milner, har også sendt meg meldinger jevnlig. Lydmeldinger, for jeg kunne ikke lese. Jeg kan ikke takke dem nok.

Hans to tidligere klubber, Liverpool og Leeds, har også bidratt på sine måter.

– Leeds og Liverpool har virkelig hjulpet meg, både med undervisningen og å komme igang igjen. Jeg har så sterke følelser for de to klubbene. Jeg ble født Liverpool-fan, du kan ikke forandre på det, men jeg har sterke følelser også for Leeds.

Matteo har nå en personlig livsveileder. Fotballen har hjulpet ham til å kunne prate igjen, og å prate fotball hjelper ham. Matteo synes det er enklere å lese og snakke når det handler om sport og fotball. 

– Jeg har hatt dager hvor jeg har vært virkelig langt nede, men den siste måneden har vært virkelig bra for meg. Nå er jeg veldig positiv. Det er så mye negativitet rundt den sykdommen jeg har, og så mye negativitet rundt om i verden med koronaviruset for tiden, så jeg prøver å være positiv isteden. Jeg er villig til å prate, og jeg ønsker å hjelpe andre, avslutter den tidligere Liverpool-forsvareren.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]