Krisesjef i Verdens helseorganisasjon skeptisk til tusenvis av tilskuere:– Kan bli katastrofalt

Med lokale smitteutbrudd i England sier Verdens helseorganisasjon sin krisesjef at det er urealistisk med fulle tribuner i år.

5. aug 2020 kl 22.21 Øystein Tronstad

– Når det gjelder lokal smittespredning kan det bli katastrofalt. Tenk på alle problemene vi i øyeblikket har med barer og nattklubber, og så klemmer du alt det sammen i en fire eller fem timer lang opplevelse der tusenvis av folk tar samme offentlige transportmidler til arenaen, er sosiale før kampen, heier sammen under den og er sosiale etterpå, sier krisesjef i Verdens helseorganisasjon (WHO) Michael Ryan på en videokonferanse i dag.

55-åringen fra Irland har spesialisert seg innen offentlig helse og spredningen av smittsomme sykdommer. Han leder gruppen som har ansvaret for den internasjonale begrensningen og behandlingen av korona.

– Når det gjelder begivenheter med 40, 50 eller 60 000 tilskuere, handler det ikke bare om smitterisikoen inne på stadion, men om reise til og fra stadion med offentlig transport, samt barene og klubbene man kanskje besøker. 

KORONA-GREP: En rekke tiltak og justeringer har måttet bli gjort for at fotballen skulle rulle igjen, men det kan være lenge til alt er som før igjen.

KORONA-GREP: En rekke tiltak og justeringer har måttet bli gjort for at fotballen skulle rulle igjen, men det kan være lenge til alt er som før igjen.

Nylig ble cupfinalen i Nord-Irland spilt med tilskuere på stadion. 500 utvalgte fikk slippe inn på kampen. Samtidig er smittetallene økende, spesielt nord i England.

– Vi vil alle ha idretten tilbake, men vi må være forsiktige en god stund lenger, og det er svært urealistisk at land med lokal smittespredning får se idrett med fulle tribuner i år. Jeg kan ikke se hvordan vi kan åpne opp for det.

TETT I TETT: Fotball-kamper samler mye folk både før, under og etter kampen som her i Valencia i mars.

TETT I TETT: Fotball-kamper samler mye folk både før, under og etter kampen som her i Valencia i mars.

Både Storbritannia og Norge har nylig satt Spania som et såkalt rødt land. Mye tyder på at nye land vil komme til den listen snart. I tillegg har vi sett lokale utbrudd og i Norge er det den siste tiden spesielt knyttet til Hurtigruten.

– Ettersom vi åpner opp kan vi måtte ta små steg. Vi kan måtte gå fra ingen tilskuere til kanskje 1000 eller 2000.

Fotballen kom i hardt vær etter at Champions League-oppgjørene mellom Atalanta og Valencia, og Liverpool og Atlético Madrid, tidligere i år ble spilt som planlagt til tross for høye smittetall i regionene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]