Nå følger Premier League FIFA sine handsregler. Derfor fikk Liverpool det tidlige straffesparket mot Leeds United

Denne sesongen kan en forvente seg langt flere straffespark etter hands.

15. sep 2020 kl 08.31 Arild Skjæveland

Første Premier League-runde er ferdigspilt, og allerede har en sett eksempler på at ligaen nå følger FIFA sin VAR-protokoll denne sesongen.

Monitorene ved siden av banen ble brukt mer aktivt, som da Jon Moss så igjen på taklingen til Kyle Walker-Peters mot Crystal Palace, og strøk det røde kortet han først viste etter taklingen hans på lørdag.

Men det er ikke bare bruken av monitorene som er nytt. Det er også tolkningen av handsregelen – og uten den nye tolkningen, er det ikke sikkert at Liverpool ville fått det første straffesparket mot Leeds United lørdag kveld.

Innført i 2019

Den nye handsregelen ble innført sommeren 2019, og Liverpool fikk et lignende straffespark allerede 1. juni det året – da Sadio Mané spilte ballen i armen på Moussa Sissoko i Champions League-finalen.

Denne sommeren har det blitt definert hvilken del av armen som er straffespark, skriver Dale Johnson i ESPN.

– Den store utfordringen er hvilken posisjon armen er i. Dersom forsvarsspilleren gjør kroppen sin større for å blokkere for ballen, er ikke det rettferdig. Det er annerledes dersom forsvarsspilleren er i en duell, eller spiller ballen og den spretter oppi, sa UEFAs dommersjef Roberto Rossetti i 2019.

– Dersom han forsøker å blokkere et innlegg eller skudd på mål, og spilleren gjør seg større, så er det hands.

Sannsynligvis ikke straffe forrige sesong

Før forrige sesong slo han fast at straffesparket fra 2019-finalen var riktig dømt.

– Det er riktig avgjørelse nå, og neste sesong. Det er en straffe. Det har ingenting å si om ballen traff brystet først og deretter armen, det er straffe, sa han ifølge Johnson.

Da ballen traff Robin Koch sin arm etter at Mohamed Salah skjøt på lørdag, var det få protester da Michael Oliver pekte p straffemerket. Han gjorde kroppen sin større og blokkerte skuddet, heller enn å forsøke å spille ballen, og derfor er det straffespark.

Sannsynligvis ville den ikke blitt gitt i 2019/20-sesongen, da Premier League opererte med sine egne handsregler. Nå har Premier League fått beskjed av FIFA om å følge det samme regelverket som alle andre når det kommer til hands, og derfor forventer Johnson i ESPN mange flere straffespark denne sesongen.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]