Første testkamp med forbud mot headinger er gjennomført

Fotballspillere har høy risiko for å utvikle demens etter karrieren.

10. okt 2021 kl 13.34Jens Bessesen

The Times skriver at fotballaget Spennymoor har gjennomført en testkamp der det ble blåst frispark dersom spillere headet ballen. I første omgang var det kun lov å heade ballen dersom man var inne i en av sekstenmeterne. I andre omgang var det forbudt å heade ballen over hele banen. 

Det var ikke en offisiell kamp som ble spilt, men en testkamp der blant annet tidligere fotballspillere deltok. Ironisk nok ble kampens første mål scoret på en heading, og for øvrig ble det blåst noen frispark da spillere headet ballen på områder der det ikke var lov, men ifølge avisen var det hele et interessant skue.

Forebygge demens

Testkampen ble gjennomført som del av et mål om å redusere antall headinger og hodedueller en fotballspiller havner i. En rekke spillere har fått demens etter at de har lagt opp som spillere, blant andre tidligere Liverpool-spiller Terry McDermott, som fikk diagnosen i august.

Det er mange tidligere fotballspillere som fått denne diagnosen. I august kom meldingen om at Denis Law har fått diagnosen. Nobby Stiles døde i 2020, og Bobby Charlton er en annen som har diagnosen.

– Det verste var at frem til jeg fikk diagnosen, så visste jeg ikke hva som foregikk. Det er så mange tidligere spillere som blir diagnostisert med demens eller Alzheimers, og det er skremmende, sa McDermott til liverpoolfc.com i august.

The Times skriver at tidligere fotballspillere har opptil fem ganger høyere risiko for å utvikle demens enn de som ikke har spilt fotball.

Nye retningslinjer

Denne sesongen har det kommet nye retningslinjer som skal føre til færre hodedueller og headinger på treningsfeltet til engelske lag.

Spillerne skal nå ikke gjennomføre flere enn 10 såkalte «higher force headers» i uka på treningsfeltet. Det kan være snakk om headinger fra innlegg, dødballer eller langpasninger. For sistnevnte er det satt et tall på over 35 meter.

De nye retningslinjene gjelder for alle ligaer i England. Formålet er å beskytte spillernes helse, og resultater vil bli forsket på og vurdert videre.

Forrige sesong var den første hvor såkalte «hjernerystelse-bytter» ble introdusert. Men om det blir forbud mot headinger i toppfotballen med det første er nok heller tvilsomt.