Nigeria vil ha spillerne sine på plass allerede 27. desember. Storkamper kan ryke for Salah og Mane

Liverpool-trio vil miste svært viktige kamper dersom deres fotballforbund forventer det samme.

21. okt 2021 kl 08.50Arild Skjæveland

Det nærmer seg Afrikamesterskapet, der nesten 40 spillere fra Premier League er ventet å delta. Liverpool vil da måtte klare seg uten Mohamed Salah, Sadio Mané og Naby Keita i en periode.

Den første kampen i mesterskapet spilles mellom vertsnasjonen Kamerun skal ta imot Burkina Faso. Mané og Senegal møter Zimbabwe dagen etter, og da skal også Keita og Guinea spille mot Malawi. Salah og Egypt skal i aksjon 11. januar, mot Nigeria.

Ifølge FIFAs regelverk må klubber frigi spillere til mesterskap senest mandagen før uken turneringen starter, og det afrikanske fotballforbundet CAS sier til The Athletic at de vil følge de reglene. 

Derfor tolkes det til at Kamerun, som spiller sin første kamp søndag 9. januar, vil få spillerne sine på plass mandag 27. desember – etter Boxing Day. Det er 13 dager før turneringen starter.

Kan måtte trenge spesialdispensasjon

Ettersom de andre nasjonene ikke starter turneringen før mandagen, som teknisk sett er uken etter, kan vi håpe at mandag 3. januar er en mulig dato de kan bli frigitt.

Det vil være store nyheter for Liverpool, som da vil kunne bruke sine afrikanske stjerner mot både Leicester og Chelsea. Den sistnevnte kampen spilles søndag 2. januar. Det vil også Chelsea være interessert i, da de mister målvakt Edouard Mendy (Senegal) og Hakim Ziyech (Marokko).

Fra før er det klart at de røde må klare seg uten de afrikanske spillerne sine i FA-cupens tredje runde, i ligakampene hjemme mot Brentford, borte mot Crystal Palace, og i to potensielle semifinaler i ligacupen.

The Athletic har vært i kontakt med alle de 20 Premier League-klubbene, og skriver at det fortsatt ikke har kommet noen endelig løsning på hvordan dette skal løses. Det nigerianske fotballforbundet ønsker å få spillerne sine på plass 27. desember, og ønsker at alle deltakerlandene skal gjøre det samme slik at det blir rettferdig.

I de andre europeiske ligaene er det vinterpause etter 27. desember, så dette er ikke noe problem andre steder enn i Premier League. Én Premier League-klubb med flere afrikanske spillere, sier at dispensasjon til å beholde spillerne helt til 3. januar trolig kun blir gitt dersom den gis alle klubber og nasjoner.

Dersom en slik dispensjon ikke gis, vil det gi Jürgen Klopp hodebry foran veldig tøffe kamper.