Tallene som gjør ligacupen overflødig for Liverpool og de andre topplagene

Én enkeltseier i Champions League gir 25 ganger mer premiepenger enn å vinne hele ligacupen.

28. okt 2021 kl 10.01Jens Bessesen

Ligacupen er kjent som cupen der topplagene sine reservespillere får en mulighet til å vise seg frem. Det har vi spesielt sett under Jürgen Klopp, og onsdagens møte med Preston var intet unntak. 

Simon Hughes i The Athletic har skrevet om tallene som gjør at vurderingene til Klopp og de andre managerne er fullt forståelig. 

«Denne sesongens vinner av ligacupen vil tjene 100.000 pund. I Champions League gir hver enkeltseier i gruppespillet alene 2,5 millioner pund. En klubb må altså vinne ligacupen 25 år på rad for å generere premiepengene som kommer fra tre poeng mot en motstander som Midtjylland», skriver Hughes.

Prioriterer neppe kvartfinalen

En ligacuptriumf gir selvsagt også et trofé, men på bunnlinja vil det bare bety nok til å lønne en spiller som Mohamed Salah eller Virgil van Dijk i en halv uke.

Hughes mener det kan forklare at Klopp valgte å risikere spillere som Diogo Jota mot Midtjylland i det som egentlig var en betydningsløs gruppespillkamp i desember i fjor. Portugiseren ble som kjent skadet i den kampen. 

I desember i år venter nye og tøffe prioriteringer for Klopp. Ni kamper skal spilles i årets siste måned - en av de blir kvartfinalen i ligacupen, som skal spilles mellom Premier League-kamper mot Tottenham og Leeds. 

Selv om Manchester City er ute, kan det bli tøff motstand. Lag som Chelsea, Tottenham, West Ham og Leicester er med videre. Men trolig vil ikke det ha mye å bety for Klopps prioriteringer.

Enda tøffere kan det bli i januar, når en eventuell semifinale over to kamper skal spilles. Da er i tillegg tre spillere bortreist for å spille Afrikamesterskapet, og FA-cupen står også på menyen når 2022 begynner.

Kjemper for å bli kvitt cupene

Kampprogrammet til spillerne er så hardt at det nå ser ut til at fem spillerbytter per lag per kamp er kommet for å bli. 

For det skal bare bli flere kamper i fremtiden. En Champions League i ny drakt er et faktum om to år, og Hughes skriver at UEFA ikke er særlig begeistret for alle de nasjonale cupene som tar opp viktige midtuker som de heller kunne brukt. Flere krefter skal ifølge Hughes jobbe for å kvitte seg med nasjonale cuper en gang for alle.

UEFA håper et slikt grep kan føre til at klubbeiere ikke vil se behovet for konsepter som The Super League i nærmeste fremtid. 

Samtidig er det mange som vil lide økonomisk dersom cupene forsvinner. Sjef i English Football League, Rick Parry, sier de er avhengig av turneringen for å overleve økonomisk. 

Men - som vi så onsdag kveld - Preston kjørte også ut et reservepreget lag, slik mange Championship-klubber gjør. Da er det bare League One- og League Two-klubber som virkelig prioriterer ligacupen. Og spørsmålet blir: har den utspilt sin rolle?