– Jeg har ambisjoner om å trene et topplag, men det er ikke noe hast

Xabi Alonso har allerede markert seg som manager, men foreløpig sier han nei takk til tilbud fra større klubber.

I to og et halvt år har Xabi Alonso ledet Real Sociedad sitt B-lag i det spanske seriesystemet, og den tidligere Liverpool-spilleren har gjort sine saker meget bra. Etter femteplass på tredje nivå i sin første sesong, løsnet det virkelig i den andre. I vår kunne han juble for det som beskrives som et sensasjonelt opprykk.

Real Sociedad er den eneste klubben i Spania som kan skilte med å ha et andrelag på nivå to i seriesystemet. For Alonso er det en spesiell jobb. Han må jakte resultater samtidig som han vet at alle som presterer godt kan bli plukket opp av førstelaget

– Vi har to oppdrag. Det første er å støtte førstelaget, slik at alle spillerne er klare når det blir behov for dem. Samtidig er vi i Segunda Division, der vi ønsker å være konkurransedyktige. Det er krevende, men det er det vi vil få til. Jeg lærer mye av å konkurrere på dette nivået, sier Alonso i et intervju med The Athletic.

Ingen hastverk

Alonso har allerede bevist at han har kvaliteter som manager, og så langt har det gått brukbart på nivå to. Real Sociedad B, eller «Sanse», som de kalles, ligger like over nedrykksstreken med 17 poeng fra 16 kamper. 

Prestasjonene har fått storklubber til å følge med, og noen har til og med slått på tråden for å forsøke å hente Alonso. Forrige sesong ble han linket til Borussia Mönchengladbach etter å ha snakket med klubben.

Men foreløpig har ikke Alonso gått i samme retning som tidligere lagkamerat Steven Gerrard eller landsmann Mikel Arteta.  

– Alle må ta sine egne avgjørelser. Jeg prøver å ta mine egne avgjørelser uten å bli presset. Jeg har ambisjoner om å trene et topplag, men det er ikke noe hast. Jeg er veldig fornøyd der jeg er nå. Det eneste som gjelder er å beholde plassen i Segunda, sier han.

Kom hjem igjen

At han skulle komme til Real Sociedad for å ta fatt på managerkarrieren er ikke tilfeldig. Det var i den klubben han startet sin fantastiske karriere som spiller.

Gjennom 17 år på toppnivå lærte han av managere som Rafa Benitez, Vicente del Bosque, José Mourinho, Carlo Ancelotti og Pep Guardiola - før han dro hjem for å starte sitt nye liv. 

– Når man har vært borte i så mange år vil man alltid få en anledning til å komme hjem. 

– Jeg skulle begynne en ny karriere, og jeg visste at dette var stedet for å lære, for her vil jeg få tid og støtte fra så mange folk. Det er en tydelig modell her, med gode fasiliteter og god kommunikasjon. Alt er naturlig og selvgående. Her får man litt mer rom for å lære, sier Alonso. 

– Spillerne lærer meg også mye, om hvordan jeg er som trener, om spillet, om kommunikasjon. Dette er min tredje sesong, og så langt går det bra, sier han.