30 år siden derbyet som fikk begeret til å flyte over for King Kenny

Cupderbyet som endte 4-4 forandret fotballen for alltid.

19. feb 2021 kl 13.13Einar Kvande

Duften fra burgervognene fylte luften utenfor Goodison Park denne februarkvelden. Som alltid foran storkamper på Merseyside. Om en måned ville Liverpool-manager Kenny Dalglish runde 40 år.

To og en halv time senere hadde det vært spilt 90 minutter pluss ekstraomganger før Liverpool-spillerne kunne returnere til garderoben. Bruce Grobbelaar hadde sluppet inn fire mål. Det samme hadde Neville Southall i Everton-buret. 

Amper stemning i Liverpool-garderoben

Liverpool-trener Ronnie Moran var ikke blid på Grobbelaar, og Jan Mølby trodde at de to skulle ryke i tottene på hverandre, minnes dansken til The Athletic.

Dalglish pleide å vente et par dager før han kom med sin vurdering av kampene. Etter kampen sto manageren bare lent mot garderobeveggen og stirret i gulvet.

Liverpool hadde ledet 1-0 til pause. Ian Rush hadde utnyttet en feil av Kevin Ratcliffe, og Peter Beardsley satte inn returen etter at Andy Hinchfliffe akrobatisk hadde reddet Rush sin avslutning på streken.

Graeme Sharp utlignet i andre omgang, med en kraftfull heading som Grobbelaar ikke klarte å stoppe. Beardsley sendte Liverpool i føringen på nytt, og Liverpool dominerte kampen. Sharp utlignet imidlertid på nytt etter en tabbe av Steve Nicol. Rush headet inn Liverpools tredje mål like etter. T

Innbytter Tony Cottee hadde bare vært på banen i tre minutter, og med ett minutt igjen av ordinær tid utlignet han til 3-3 med bare sitt andre touch på ballen. John Barnes gjorde så 4-3 til Liverpool like før første ekstraomgang var over, men Cottee ga seg ikke, og utlignet igjen midtveis i andre ekstraomgang da han utnyttet en tabbe av Glenn Hysen, og fastsatte dermed sluttresultatet til 4-4.

Den pensjonerte journalisten John Keith, som har vært tilstede på omtrent halvparten av alle Merseyside-derbyes som har vært spilt, kaller cupderbyet i 1991 for det mest utrolige derbyet som noen gang er blitt spilt.

– Det var en av disse kveldene hvor du ikke aner hva som kommer til å skje i neste sekund, minnes han til The Athletic.

«Det bør følge med en helseadvarsel for de som overværer et Merseyside-derby», skrev Ric George i Liverpool Echo etter kampen.

Og bare 24 timer senere var Echo først ute med nyheten om at Dalglish hadde trukket seg som Liverpool-manager på grunn av stress.

Det første Merseyside-derbyet som ble sendt direkte på satelitt-TV

BBC sendte høyepunktene fra kampen på tradisjonelt vis, men dette var faktisk det første Merseyside-derbyet som ble sendt direkte på satelitt-TV. Tre måneder tidligere hadde British Satellite Broadcasting blitt fusjonert med Rupert Murdochs Sky Televison Network, og BSkyB ble grunnlagt. Senere samme år, i april, ble navnet endret til Sky Sports.

Ingen visste med sikkerhet hvordan utviklingen med fotball og TV ville bli. Klubbeiere og styreformenn var bekymret for at direktesendte kamper ville føre til nedgang i tilskuertallene. Everton satte klubbrekord i publikumsinntekter under denne 4-4 kampen. Totalt fikk de blå inn 238 000 pund, men stadion var likevel ikke full.

Ricky Parry, som ble den første daglige lederen i Premier League, har senere bekreftet at de første samtalene om å danne en ny liga akkurat hadde startet. 

– Fotballen var på nedtur, har Parry sagt om situasjonen.

Mange klubber fryktet konkurs på grunn av de nye sikkerhetstiltakene som førte til at de måtte ruste opp arenaene. Snart skulle folk få dramaet som utspilte seg på Goodison Park, Anfield og andre fotballarenaer i England rett inn i stuene sine. Det dramatiske cupderbyet på Goodison var på mange måter katalysatoren til det.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]