Tre lag har brutt Anfield-forbannelsen i løpet av bare noen uker - nå må Liverpool sette alle kluter til for å unngå at Everton blir det fjerde laget som klarer det

Det har i årevis hvilt en forbannelse over Burnley, Brighton, Manchester City og Everton på Anfield. I løpet av de første ukene av 2021 har de tre førstnevnte klart å bryte denne forbannelsen, og i morgen kommer The Toffees på besøk.

Den 21. januar vant Burnley 1-0 over Liverpool på Anfield. Etter 68 ligakamper uten tap på hjemmebane over en periode på nesten fire år, sjokkerte Sean Dyches mannskap de røde, og fortet Anfield klappet helt sammen for Liverpool i hjemmekampene som fulgte. Ikke siden den 23. april 2017 hadde Liverpool tapt en ligakamp på Anfield før dette.

Før kampen lå Burnley helt nede på 17. plass på tabellen. Dyche sitt lag hadde faktisk fått med seg poeng fra to av fire kamper på Anfield mot Liverpool under Jürgen Klopp før denne seieren. Det ble 1-1 både i fjor og i september 2017. Men man måtte helt tilbake til september 1974 for å finne sist Liverpool tapte for Burnley på Anfield. Det var altså over 46 år siden forrige gang det hadde skjedd.

Den 3. februar vant Brighton 1-0 over Liverpool på Anfield. Sørkyst-klubben lå akkurat som Burnley på 17. plass på tabellen før kampen på Anfield. Liverpool hadde før denne kampen vunnet åtte av de ni møtene med Brighton dette årtusenet, inkludert seks av syv møter i Premier League siden opprykket til Brighton i 2017.  Likevel kunne Graham Potters mannskap reise hjem med Brightons første ligaseier på Anfield siden mars 1982. En forbannelse som dermed hadde vart i nesten 39 år.

Den 7. februar vant Manchester City 4-1 over Liverpool på Anfield. Ligalederen rullet rett og slett over de røde. Men heller ikke dette var noen selvfølge. De siste 17 møtene i Premier League på Anfield før denne kampen hadde endt uten seier til City. Liverpool hadde vunnet tolv ganger, mens fem kamper hadde endt uavgjort, siden forrige gang Manchester City vant på Anfield i 2003.

Everton har ikke vunnet på Anfield på over 21 år

I morgen kommer Everton på besøk, til det 238. Merseyside-derbyet i historien. Utgangspunktet foran kampen er at Liverpool har tapt tre strake ligakamper på Anfield for første gang siden 1960-tallet. 

Samtidig har Everton en elendig statistikk foran The Kop. Ikke siden Kevin Campbell ble matchvinner i september 1999 har de blå triumfert på erkerivalens hjemmebane. De to naboene har spilt 20 ligakamper mot hverandre på Anfield siden den kvelden.

En som håper at denne dystre Everton-statistikken snart får en ende er matchvinneren fra 22 år tilbake.

– Jeg husker fortsatt hvordan de blå som hadde lurt seg inn på The Kop feiret den scoringen, forteller den tidligere Everton-spissen i et ferskt YouTube-intervju.

– Jeg kommer til å ta det minnet med meg i graven, legger han til.

– I over 20 år har jeg sagt at jeg ikke ønsker å ha denne rekorden lenger. Kanskje skal jeg gjøre det motsatte nå, og si at jeg ønsker å beholde den, så vil kanskje noen slette denne statistikken.

Scoringen kom allerede etter fire minutters spill på Anfield i september 1999. Everton la seg bakpå for å forsvare ledelsen, og temperaturen steg utover i oppgjøret denne mandagskvelden, helt til det kokte over for Liverpool-keeper Sander Westerveld og Everton-spiss Francis Jeffers. Begge ble utvist etter å ha røket i tottene på hverandre. Dermed måtte Steve Staunton stå i mål for Liverpool resten av kampen, da de røde allerede hadde benyttet alle sine bytter.

En av innbytterne som hadde kommet inn var 19 år gamle Steven Gerrard. Han ble også utvist på tampen av kampen, for en stygg takling på nettopp Campbell.