Derfor ble det ikke noe samarbeid mellom FSG og «Moneyball»-Beane

John W. Henry har lenge vært en beundrer av Billy Beanes Moneyball-strategi, og var nære på å endelig etablere et samarbeid med hans RedBall-gruppe.

5. feb 2021 kl 12.28Mari

Det har vært et spesielt dårlig år for fotballklubber som Liverpool og baseballklubber som Red Sox, hvis eiermodell bygger økonomien på virkelige inntekter og tap.

I forrige måned ble klart at en forhandling med RedBall-gruppen – ledet av Moneyball-mannen Billy Beane og hans kompanjong Gerry Cardinale – om kjøp av en minoritetsandel i FSG hadde falt igjennom da RedBall ikke klarte å møte de økonomiske kravene til FSG.

Et salg til RedBall hadde gjort FSG til et børsnotert selskap. I følge The Athletic møtte forhandlingene motstand fra Major League Baseball allerede i oktober, på grunn av spørsmålet rundt hvor mye økonomisk informasjon et børsnotert selskap måtte dele.

– Det er en vanskelig tid for alle, sa en kilde til The Athletic, som mener dette er en dårlig tid å frigjøre innsikt i økonomien, og vise for alle hvor mye penger du taper samtidig som du betaler utbytte til aksjonærene.

– Men det virkelige spørsmålet er hvor vil vi være om et år? Alle nyhetene nå snakker om at det er en krise. Ingen supportere på et år, enorme tap, vil sesongen bli fullført? Hvis det er ståa om et år så ja, vil det virkelig være en katastrofe. Men det er ikke det folk tror. Til høsten, når vi forhåpentligvis er vaksinert, er det «game on» for baseball og fotball. Og da blir dette bare en dump i bransjen. Det er det FSG satser på, og de er ganske smarte.

– Ingen økonomisk nød

The Athletic har også pratet med Jordan Gardner, en amerikaner som er deleier i Helsingor, Dundalk og Swansea City. Han tror at FSGs ønske om å selge deler av selskapet handlet om et ønske om å jobbe med Beane.

– For FSGs del tror jeg alt dette handler om Billy Beane og at det ikke er relatert til noen økonomisk nød. Henry og FSG har forelsket seg i Beanes Moneyball-arbeid i baseball og har jaget ham lenge. RedBall var den perfekte måten å etablere et forhold til ham. Når det gjelder den økonomiske siden, er FSG et av de største sportskonglomeratene i verden – Forbes verdsatte dem til seks milliarder dollar – så de trenger absolutt ikke RedBalls penger.

Henry og Gerry Cardinale – Billy Beane sin kompanjong i RedBird – er gamle venner og Gardner og flere spekulerer i at det kan ende i et partnerskap. Men Beane vil ikke være involvert; han har gått tilbake til Oakland A.

Vil FSG ta over flere klubber?

I februar måned møter Liverpool et par lag hvis eiere har valgt en strategi med eierskap i flere klubber. The Athletic har undersøkt om det er en vei FSG ønsker å gå.

Red Bull har en østerriksk mester på boka, og gir Liverpool tysk Champions League-motstand i neste runde. Samtidig har City Football Group slått seg opp på begge sider av Atlanteren, og søndag møter «hovedklubben» Manchester City Liverpool på Anfield i en kamp som kan bli helt avgjørende for hvor Premier League-trofeet ender i slutten av sesongen.

Utfordringen til FSG i Liverpool var lenge så stor at det var helt uaktuelt – for distraherende – å ta på seg ansvaret for flere fotballklubber. Til tross for at de røde har vunnet både Champions League og Premier League de to siste årene, har en kilde fortalt The Athletic at organisasjonen fortsatt ikke ser hvordan en ny anskaffelse skal kunne gagne Liverpool. De ser enda større potensiale i Liverpool, både sportslig og økonomisk, og ønsker ikke at noe skal komme i veien for å få ut det meste og aller beste av Merseyside-klubben.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]