Mannen bak «Moneyball»: – Liverpool ble først latterliggjort for transferkomiteen, men det ser ikke ut til å ha vært en så dum idé

Billy Beane er mannen bak «Moneyball», og en av John W. Henry sine inspirasjoner til hvordan en skal drive innenfor idrett.

19. jul 2020 kl 12.20 Arild Skjæveland

Mange har kanskje sett filmen Moneyball fra 2011, der Brad Pitt spiller rollen som Oakland Athletics-manager Billy Beane. Beane gjorde ting annerledes da han bygde opp laget sitt, og var en stor inspirasjonskilde for Liverpool-eier John W. Henry som hadde kjøpt Boston Red Sox.

Han fikk tilbud om jobben i Red Sox i 2002, men måtte takke nei av familiære grunner - men prinsippene til Beane var noe Henry tok med seg, og også ville bruke innenfor fotballen etter at han kjøpte Liverpool FC.

Liverpool Echo har gjort et eksklusivt intervju med Beane.

– Noen tror at det kun handler om objektiv analyse for å ta avgjørelser, og noen tror at det handler om å finne ineffektivitet i markeder, mens andre tror det handler om å endre på den tradisjonelle kulturen. Det betyr mange ulike ting, men forståelsen av begrepet har blitt at du ønsker å bruke så lite som mulig - og det kan ikke være lenger fra sannheten, sier Beane.

– Noen forretningsavgjørelser eller sportslige avgjørelser koster mye, men de er verdt langt mer enn det du investerer. Ta Michael Jordan som eksempel. Uansett hva han ble betalt av Chicago Bulls, så var han verdt mye mer.

– Når alt kommer til alt prøver vi å finne noen som er undervurdert, og håpe at spillerens verdi fortsetter å øke. Utfordringen i Oakland var at det var mange gode avgjørelser som kostet mye penger som vi ikke hadde råd til å ta, sier han.

Bruker Salah som eksempel

Henry hadde Beane sine tanker i hodet da han overtok Liverpool FC, og ansatte Damien Comolli for å ta seg av overganger i klubben. Senere ble det satt ned en transferkomité - og de siste årene er det langt fra feilene Liverpool har gjort på overgangsmarkedet.

– I Liverpool er Salah et flott eksempel. De brukte ca 40 millioner pund på ham fra Italia, og det er mye penger. Der og da, tenkte folk at det var for mye, men slik det endte opp er han verdt langt mer enn det de betalte for ham. For meg er det et flott eksempel på hvordan du utnytter fordelen med bruk av data. Du bruker mye penger, men får mye mer verdi enn det folk forventer, sier han.

– I sport er utfordringen at tar avgjørelser og må overbevise folket. Alle personer, fra en seksåring til 81-åringen som alltid har fulgt deg. De vil umiddelbart ha en mening, så det blir mye støy. Da vi først startet så vi ikke på det som modig, men en mer rasjonell måte for å ta en avgjørelse. Vi gjorde det basert på informasjon, og syntes det var en mye mindre risikabel måte å ta avgjørelser på enn å ikke ha noen plan for hvordan vi tar avgjørelsene.

Trekker frem Michael Edwards

Det var mye prøving og feiling før Liverpool FC endelig lykkes - men da lykkes de skikkelig.

– Da de satte sammen «transferkomitéen» ble de latterliggjort for det, men slik det har endt, så ser det ikke ut som det var en så dårlig idé, sier Beane.

– Jeg snakker som en som ikke jobber der, men som har en anelse av hva de gjør. De er tydelig at de samarbeider i prosessen, og at det er basert på informasjon. De har en manager som er involvert i prosessen uten problemer. Det er målet til alle sportsklubber - å gjøre det Liverpool har gjort. Det de sa, var at de skal starte en prosess, drevet av data, samarbeid og informasjon.

– Det er ingen som latterliggjør det nå, er det? Så hatten av for hele organisasjonen og Michael Edwards. Han har hatt så mye suksess og får ikke så mye kreditt internasjonalt som han burde, for dette er strålende utført.

Har du ikke sett filmen Moneyball, er den tilgjengelig på Netflix og HBO Nordic.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]