Harry Kewells overgang fra Leeds til Liverpool havnet i retten

Det er over 18 år siden Harry Kewell ble rød. Overgangen fra Leeds til Liverpool førte til ekstremt dårlig stemning og endte i retten.

Den 9. juli 2003 signerte Harry Kewell kontrakt med Liverpool Football Club og med det startet han et kaos uten like.

Spilleren «alle» ville ha

På starten av det nye millenniet brukte Leeds penger de ikke hadde. Da de gikk glipp av store summer ved å ikke kvalifisere seg for Mesterligaen i 2001-2002, måtte de selge sine beste spillere for å forsøke å dekke gjelda. I 2003 ble en 25 år gammel australier ved navn Harry Kewell et ettertraktet navn.

Kewell hadde vært åtte sesonger i Leeds United da navnet hans sto på handlelista til de fleste storklubbene i Europa. De tre første sesongene var med ungdomslaget, men han fikk sin seniordebut som 17-åring mot Middlesbrough i mars 1996. Han utgjorde en spennende, lovende ung tropp i West Yorkshire-klubben og spilte sammen med landsmann Mark Viduka, som i 2000 scoret fire mål mot Liverpool.

Etterhvert som klubben ble mer og mer skadelidende av økonomiske blundere, vokste Kewells misnøye på Elland Road. Sommeren 2003 forlot han klubben under bitre omstendigheter. Han ga blant annet et intervju til BBC hvor han kritiserte klubbens støtteapparat og sa at lagkameratene hadde fryst han ut.

Tilbudene hadde kommet fra Milan, Chelsea, Manchester United, Arsenal og Barcelona, men det var bare én klubb som appellerte til Kewell, nemlig laget han heiet på som barn; Liverpool.

To mystiske millioner

Men overgangen var alt annet enn glatt.

Leeds skal ha tjent tre millioner pund på salget av australieren, som selv tjente fire millioner pund på overgangen med to millioner fra Leeds og to millioner fra Liverpool. Øverst i Leeds skal de ha vært rasende på Kewell. Daglig leder John McKenzie anklaget Kewell for å ha dolket supporterne i ryggen ved å putte mer penger i egen lomme enn i klubben. I følge McKenzie hadde de ingen annen mulighet enn å gå med på det, da alternativet var at Kewell ble værende i klubben et år til før han forsvant som Bosman.

HARRY WHO?: En ung Leeds-supporter viser misnøye mot Harry Kewell da Liverpool møtte Leeds i oktober 2003.

HARRY WHO?: En ung Leeds-supporter viser misnøye mot Harry Kewell da Liverpool møtte Leeds i oktober 2003.

«Vi gjorde en avtale verdt syv millioner pund med Liverpool, som Kewell og agenten hans nektet å godta. I stedet forlangte de to millioner pund til Kewells representanter og at vi reduserte summen til fem millioner pund til Liverpool, ellers ville han dra på Bosman. Hva som skjedde med de resterende to millionene vet bare Liverpool eller Harry Kewell», fortalte en rasende McKenzie pressen. Tilbudene fra de andre klubbene hadde vært økonomisk bedre enn avtalen som ble gjort med Liverpool.

Underveis i overgangssagaen ble det også klart at Kewell allerede hadde pratet med Liverpool i mange måneder. McKenzie mente det var umulig for Kewell å dra på seg Leeds-trøya igjen og det var nok en grunn til at de måtte gå med på den dårlige avtalen.

«Syke uttalelser»

Kewells agent, Bernie Mandic, svarte på anklagene fra McKenzie.

«Hvis han ønsker å komme med syke, utagerende uttalelser så greit nok, og hvis han vil skape enda mer kaos rundt Leeds pre-season så er det greit. Jeg tror at det er med på å rettferdiggjøre at Harry faktisk forlater klubben. Sånn som ting har gått den siste uken er det den beste avgjørelsen han har tatt», fortalte han.

PRESENTASJON: Harry Kewell ble presentert som Liverpool-spiller 10. juli 2003.

PRESENTASJON: Harry Kewell ble presentert som Liverpool-spiller 10. juli 2003.

«Folk glemmer en ting: mange spillere har forlatt klubber som Bosman og Harry kunne ha puttet fem millioner i egen lomme eller hva summen hadde blitt hos andre klubber.»

Kewell saksøkte England-kaptein

I en artikkel signert Gary Lineker den sommeren skrev den tidligere England-kapteinen at overgangen til Kewell gjorde at han skammet seg over fotballen.

«Kewell må få hjernen sin undersøkt hvis han, som han sier, synes det er greit at agenten hans skal tjene et slikt overskudd på hans bekostning», fortsatte Lineker om de mystiske to millionene som skal ha gått til Kewells agents selskap.

Ti måneder senere saksøkte Kewell Lineker for anklagene han kom med i artikkelen, men søksmålet vant ikke frem i retten.

Liverpool - Leeds spilles onsdag kl. 20.45, og vises på TV 2 Sport Premium 2.