To år med verdens beste målvakt

I dag er det to år siden Alisson Becker ble rød.

19. jul 2020 kl 09.50 Arild Skjæveland

19. juli 2018 la Liverpool 66,8 millioner pund på bordet og sikret seg den brasilianske landslagsmålvakten Alisson Becker fra AS Roma. Han var med det verdens dyreste målvakt i et par uker, frem til Chelsea betalte 71,6 millioner for Kepa Arrizabalaga.

Alisson hadde en eventyrlig debutsesong på Anfield, og vant Golden Glove etter å ha holdt nullen i 21 Premier League-kamper i sin første sesong. I Champions League-eventyret samme sesong var kanskje innflytelsen enda større. Feberredningen på overtid i siste gruppespillkamp mot Napoli gjorde at de helrøde gikk videre i turneringen, heller enn å måtte spille Europa League.

I finalen i Madrid hadde han mye å gjøre, men holdt nullen og spilte en svært viktig rolle da laget vant troféet.

Prestasjonene den sesongen gjorde at han ble kåret til årets beste målvakt av FIFA, FIFPro og UEFA. Han vant også Samba Gold - prisen som går til den beste brasilianske spilleren i Europa, og kom på sjuendeplass i Ballon d’Or-kåringen. Samtidig ble han den første til å vinne Yashin Trophy, som skal deles ut av France Football til beste keeper.

Denne sesongen har brasilianeren vært ute med to skader, og det er grunnen til at han kun har spilt 35 kamper. På 27 kamper i Premier League har han sluppet inn 19 mål og holdt nullen 15 ganger for et lag som endelig har vunnet ligaen igjen for første gang på 30 år.

Doni tipset Achterberg

Alisson fyller 28 år i oktober, men har kun spilt 250 seniorkamper i sin karriere. 86 av dem har kommet for Liverpool, 64 for AS Roma, 56 for Internacional og 44 med flagget på brystet. Det er ikke mye for en spiller i sin beste alder.

Det var Alexander Doni, som var Liverpools reservekeeper fra 2011 til 2013, som tipset keepertrener John Achterberg om sin landsmann.

– Jeg så ham først for Internacional i 2013 på laptopen min på kontoret hjemme. Jeg ser alltid på målvakter overalt. Dersom noen blir snakket om i pressen så ønsker jeg å vite det, eller om det er et U17- eller U19-mesterskap, så vil jeg se det. Det var Doni, vår tidligere keeper i Liverpool, som fortalte meg om Alisson. Han sa at han hadde stort potensiale, og at han kunne bli skikkelig god. Han fortalte meg at denne fyren kunne bli helt spesiell, sa Achterberg i et intervju med Goal.com i 2019.

TO ÅR: I dag er det to år siden Alisson Becker ble rød.

TO ÅR: I dag er det to år siden Alisson Becker ble rød.

Achterberg var svært sentral da klubben gikk for Alisson. Han ble vurdert allerede i 2015.

– Vi så etter en keeper som kunne komme inn og kjempe om plassen som førstemålvakt. Vi så på Neto fra Fiorentina, men han valgte å gå til Juventus den sommeren, så vi trengte et alternativ. Jeg hadde fulgt Alisson i Brasil, så navnet hans ble nevnt. Problemet vi hadde var at han ikke hadde EU-pass, og han var ikke landslagsspiller, så det var ingen mulighet å få til en slik overgang da, sa Achterberg.

– Året etter gikk han til Roma, og da fikk vi mulighet til å følge ham enda tettere. Han spilte mot oss i en treningskamp i St. Louis og var imponerende. Det var da jeg fortalte manageren om ham.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]