FA sier «nok er nok» til Jack og Mark

Etter at flere spillere og dommere har blitt utsatt for rasistisk og diskrimerende hets på sosiale medier, ber den engelske fotballorganisasjonen sosiale medier-selskaper om å ta ansvar.

11. feb 2021 kl 17.01Mari

«Kjære Jack og Mark», skriver FA i et åpent brev til Facebook- og Twitter-sjefene Mark Zuckerberg og Jack Dorsey i dag.

«De siste ukene har nivået av ondskapsfull, støtende hets fra brukers av deres tjenester rettet mot fotballspillere og dommere økt enda mer, og vi skriver til dere for å be om at dere av grunnleggende menneskelig anstendighet bruker kraften i deres globale systemer til å stanse dette.»

En rekke spillere har blitt ofre for diskriminerende kommentarer på sosiale medier, og Mike Dean har mottatt drapstrusler. Den siste uken har angrepene eksplodert.

I helgen ble det klart at Lauren James, Manchester United Womens spiss, har mottatt rasistiske meldinger. Det skjedde bare én uke etter at hennes bror, Chelsea-spiller Reece James, ble offer for det samme.

Også Manchester Uniteds Axel Tuanzebe har mottatt en rekke rasistiske meldinger de siste to ukene, det samme har Anthony Martial, samt West Bromwichs Romaine Sawyers og Southamptons Alex Jankewitz.

Marcus Rashford mottok hetsende meldinger etter at Manchester United spilte uavgjort mot Arsenal 30. januar. I en rekke tweets fortalte Rashford at han ikke ville dele meldingene han hadde mottatt da det ville være uansvarlig. «Jeg har nydelige barn av alle farger som følger meg og de trenger ikke å lese det.»

«Mennesker og sosiale medier på sitt verste. Ja, jeg er en svart mann og jeg lever hver dag stolt over at jeg er det», skrev United-spissen.

Mike Dean har bedt om å stå over helgens ligarunde etter at han og familien har mottatt drapstrusler gjennom sosiale medier. Dean ga to kontroversielle røde kort på én uke – og begge ble tatt tilbake i ettertid.

FAs ønskeliste

I brevet fra FA skrives det at det ofte brukes truende og ulovlig språk på sosiale medier, og at det er på tide selskapene gjør noe med det.

«Deres passivitet har gjort at de anonyme gjerningsmennene tror de er utenfor rekkevidde.»

FA kommer med en liste med ønsker for hvordan selskapene kan gjøre spillernes opplevelse av de sosiale mediene bedre.

De vil at:

  • Meldinger og innlegg filtreres og eventuelt blokkeres før de sendes i tilfelle de inneholder rasistisk eller diskriminerende materiale.
  • Bruke robuste og raske tiltak for å fjerne hetsende materiale hvis det kommer i omløp.
  • Alle brukers bør være underlagt en forbedret bekreftelsesprosess som tillater nøyaktig identifikasjon av personen bak kontoen.
  • Plattformene bør raskt hjelpe etterforskningsmyndighetene med å identifisere opphavsmennene til ulovlig og diskriminerende materiale.

Brevet er blant annet signert av Premier League-sjef Richard Masters.

Vil få hjelp fra regjeringen

Dette er andre gang på få dager at FA kommer med en uttalelse om problemet.

7. februar henvendte FA seg til regjeringen. «Det har vært nok en helg hvor spillere har blitt møtt med diskriminerende kommentarer og må håndtere anonyme tastaturkrigere som gjemmer seg i en verden av straffrihet. I FA mener vi at nok er nok.

«Vi vil fortsette å gjøre alt vi kan for å kaste diskriminering ut av spillet, men vi ber regjeringen om å handle raskt og innføre passende lovgivning slik at dette misbruket får virkelige konsekvenser. Sosiale medier-selskaper må ta ansvar og handle for å forby hetsere fra deres plattformer, samle bevis som kan føre til rettsforfølgelse og sørge for å gjøre plattformene fri for denne typen avskyelig handlinger. Vi står sammen med Lauren James, Axel Tuanzebe og hvert offer for diskriminering i alle former. Det er tid for forandring.»

Kulturminister Oliver Dowden har sagt at regjeringen ønsker å handle.

– Rasistisk hets mot fotballspillere er helt sjokkerende og må stanse. Før de nyeste sakene har jeg hørt førstehåndsberetninger om de daglige overgrepene som spillerne får og den forferdelige påvirkningen det har på dem.

– Vi kommer til å endre loven for å gjøre sosiale medier-selskaper mer ansvarlige for hva som skjer på plattformene deres, og de kan begynne å vise sin omsorgsplikt overfor spillerne i dag ved å luke ut rasistisk hets med en gang. Spillerne skal ikke hetses for å gjøre jobben sin – nok er nok.

Instagram-eier Facebook har sagt at de jobber med spillere, klubber og fotballmyndigheter for å takle problemet.

– Det er ingen rom for rasisme på Instagram og vi forplikter oss til å fjerne det når vi finner det, har de sagt.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]