Sportsdirektør Michael Edwards tok agentspire uten en eneste spiller i sin portefølje inn i varmen

Michael Edwards var en av få fotballedere som takket ja til å møte Ryan Fisher, da 29-åringen satset på en karriere som fotballagent uten å ha en eneste spiller under sine vinger.

6. feb 2021 kl 10.09Einar Kvande

Ryan Fisher er stifteren av den Liverpool-baserte Total Football Grup. 29-åringen ønsket å satse på en karriere som fotballagent, og taktikken hans var å sette seg inn i alle data og analysere spillere over hele Europa. Dette gjorde han uten å ha en eneste spiller under sine vinger.

– Jeg etablerte Total Football Group for å ta en annen tilnærming til agentyrket. Men jeg visste at jeg aldri ville bli interessant for en spiller uten at jeg skapte meg et nettverk og pleiet kontakter, forteller Fisher til James Pearce i The Athletic.

Ble tatt inn i varmen

Fisher kontaktet alle daglige ledere, fotballdirektører og rekrutteringssjefer hos hver eneste klubb i Premier League og Championship. 

Liverpools sportsdirektør Micahel Edwards var en av dem som gikk med på å møte Fisher.

– Jeg er svært takknemlig for det. Mange brukte dyrebar tid på meg, og svarte på en rekke spørsmål jeg hadde. Jeg ønsket å høre hva de ønsket fra agenter. Jeg ønsket å få et forsprang på andre agenter, og lære fra toppen isteden for fra bunnen.

Edwards har fått mye ros for sitt arbeid på overgangsmarkedet de siste årene, der Liverpool har styrket stallen uten å bruke store summer netto. De bruker for øvrig blant annet Instat til å se på spillere, det samme programmet liverpool.no nylig har fått tilgang til og har brukt i flere saker. 

Viktig å snakke samme språk som klubbene

Fisher reiste over hele Europa, og møtte også fotballedere.

– Jeg gjorde research, og det var to ord som gikk igjen hele tiden. Data og analyser. Jeg bestemte meg for å utforske dette mer. Det tok meg et helt år å forstå helt hva de var ute etter.

– Jeg fant ut hvordan jeg kunne være til nytte for klubbene og spillerne jeg representerer, ved å tilegne meg en grundig forståelse for hva de er ute etter.

Fisher bruker en kombinasjon av data, analyser, statstikk og video, og samler dette i en detaljert vurdering av en spiller og hans potensial. Han poengterer at toppklubbene har en perfekt blanding av tradisjonelle metoder og moderne metoder.

– De har svært sofistikerte metoder som nå er tilgjengelig for dem. En agent må være på det samme nivået. Vi må ha tilgang til det samme verktøyet som toppklubbene, og snakke det samme språket som dem, avslutter Fisher.

I Liverpool er Salah et flott eksempel. Anfield-klubben brukte rundt 40 millioner pund på å hente ham fra Italia, og det er mye penger. Der og da tenkte folk at det var for mye, men slik det endte opp viste han seg å være verdt langt mer enn det de røde betalte for ham. Dette er et godt eksempel på hvordan Liverpool utnytter fordelen ved bruk av data. Du bruker mye penger, men får mer igjen enn folk forventer.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]