Liverpools unike speidernettverk

Liverpool har langt færre speidere enn sine rivaler, men dekker like store områder.

27. des 2020 kl 13.40Jens Bessesen

Simon Hughes i The Athletic har sett i detalj på hvordan Liverpools speiderapparat fungerer, med den svært suksessrike sportsdirektøren Michael Edwards i spissen. Edwards har fått mye ros for sitt arbeid på overgangsmarkedet de siste årene, der Liverpool har styrket stallen uten å bruke store summer netto. 

Rangerer spillerne

The Athletic skriver at spillerne som analyseres blir rangert på en skala fra A til D.

Får de toppkarakteren A betyr det at de må følges ekstra nøye, ettersom de regnes som gode nok til å styrke førsteelleveren.

En B betyr at spilleren kan bidra til å styrke spillerstallen, mens en C betyr at man burde følge med på utviklingen. En D betyr at spilleren ikke regnes som god nok. 

«Liverpools database domineres av C- og D-spillere på grunn av standarden Jürgen Klopps lag leverer på. En A er veldig sjelden, og enda sjeldnere er øyeblikket der en speider ber Edwards og Liverpool ta affære med det samme», skriver de. 

Samtlige spillere, til og med de som ikke regnes som gode nok, blir fulgt svært nøye og tett. 

«Fra utsiden regnes det kanskje som sløsing av tid å se en back 15 eller 20 ganger, bare for å konkludere med at han ikke er god nok, men prosessen kan føre speiderne til andre talenter», skriver The Athletic.

Færre speidere

Liverpools speiderapparat er betydelig mindre enn hos flere av rivalene. Manchester United har for eksempel speidere i alle land der det spilles fotball og teller over 80 speidere. I Liverpool er det til sammenlikning mellom tolv og 15 på fulltidskontrakter. 

«Det kreves mye av speiderne i Liverpool fordi det er få av dem. Men Edwards mener de varierte arbeidsoppgavene fører til at de tenker klarere og derfor tar bedre avgjørelser. Andre klubber har flere ansatte, men det betyr ikke at de har et nettverk som strekker seg lenger eller er mer presist». 

Når speiderne er ferdige med en rapport leveres det til et internt system som klubbeierne har fullt innsyn i. De bruker for øvrig blant annet Instat til å se på spillere, det samme programmet liverpool.no nylig har fått tilgang til og brukt i flere saker. 

En annen ting som gjør apparatet i Liverpool spesielt, er hvor gode de er til å holde på hemmeligheter. Signeringen av Diogo Jota kom som en stor overraskelse for de fleste, i en tid der offentligheten vet om det meste lenge før klubben går ut med det. Alt er del av Michael Edwards' strategi som har bidratt til Liverpools suksess de siste par årene.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]