– Jeg angrer på at jeg signerte for Liverpool

Joe Cole ville ikke tatt det samme valget, om han fikk velge på nytt.

28. mar 2021 kl 09.15Arild Skjæveland

Når det kommer til signeringer, kan det ikke være mange som har vært mer skuffende enn Joe Cole for Liverpool i nyere tid.

Han var engelsk landslagsspiller, og nybakt ligamester med Chelsea etter 2009/10-sesongen med Carlo Ancelotti. I Chelsea hadde han vunnet tre ligamesterskap på fem år, i tillegg til FA-cupen to ganger og ligacupen én gang.

Nå skulle han komme til Liverpool som Bosman-spiller. Til et Liverpool-lag som akkurat hadde sparket Rafael Benítez, hadde ansatt Roy Hodgson, og slet voldsomt utenfor banen med Tom Hicks og George Gillett Jr. som eiere – det var krig internt.

Hovedpersonen selv angrer på at han signerte for de røde.

– Med fare for å gjøre Liverpool-supportere mer opprørt med meg enn det de allerede er, så ville jeg trolig ikke gjort det igjen, svarer han på spørsmål om han kunne reist tilbake i tid og tatt valget igjen.

– Dersom Carlo Ancelotti hadde brukt meg i de to siste kampene, tror jeg at jeg ville blitt. Jeg ville tatt uansett hvilke penger de ville tilbudt meg, for jeg ville ikke dra. Det var vanskelig for meg å forlate klubben på det tidspunktet. Det var tøft, sier han til Liverpool Echo

Ødelagt av skadene

Cole mener skadene har sin del av skylden for at det ikke fungerte i Liverpool. Han spilte kun 42 kamper for klubben, og scoret fem mål.

– Det er ikke på grunn av klubben, at jeg mislikte klubben eller noe slikt. Jeg signerte for de tidligere eierne, og de solgte klubben fire eller fem uker senere, sier han videre.

– Du vet hvordan det er med fotballklubber. Det er tøft nok med managere som kommer og går. Du kan falle i unåde. Men når eierne kommer og går… Jeg husker at det bare var et spørsmål om tid før Roy Hodgson fikk sparken. Da begynte jeg å få skader. Etter kneskaden min begynte jeg å få muskelskader, og jeg mistet eksplosiviteten. Litt slik du kan se med Gareth Bale nå, men det er kanskje tydeligere med ham fordi han er en sprinter. Jeg var egentlig aldri det, sier han.

– Men jeg var aldri så skarp som jeg pleide å være etter kneskaden, så det var riktig klubb men feil tidspunkt vil jeg si, sier 39-åringen.

Cole debuterte i august 2010 mot Rabotnicki fra Nord-Makedonia. Der hadde han en målgivende. I ligadebuten mot Arsenal skulle det ikke gå like bra. Han fikk det røde kortet allerede etter 45 minutter på Anfield – før han misbrukte et straffespark den neste gangen han var på banen, mot tyrkiske Trabzonspor.

UTVIST: Joe Cole fikk det røde kortet i ligadebuten mot Arsenal.

UTVIST: Joe Cole fikk det røde kortet i ligadebuten mot Arsenal.

Ville bare bort

Cole var på veldig høy lønn, og var ikke en spiller Liverpool ønsket å satse på under Sir Kenny Dalglish.

Cole skal ha tjent 90 000 pund i uken etter å ha kommet som Bosman-spiller. Han ble sendt på lån til Lille i 2011/12-sesongen. Der imponerte han, med ni mål og seks målgivende på 43 kamper i alle turneringer.

– Jeg dro til Frankrike, og elsket livet i Frankrike. Det var som et friskt pust. Rudi Garcia var strålende med meg. Han sa at jeg kun trengte å trene to ganger i uken, men likevel fikk spille. Jeg endte opp med å spille 35-40 kamper den sesongen, forteller han.

– Det kom til det punktet at jeg ønsket å bli i Lille, og Lille ønsket meg, men så kom Brendan Rodgers til Liverpool. Brendan kjente meg fra Chelsea, og visste hva jeg kunne gjøre etter å ha sett meg i min storhetstid, så han tenkte at jeg kunne være en spiller han hadde bruk for. Jeg startet faktisk den første kampen av sesongen. Det var Stewart Downing på en side, og meg på den andre siden, og det må ha vært Luis Suarez på topp.

– Jeg spilte, skadet hamstringen etter fem minutter, og var knust. Jeg ble til januar og spilte noen kamper i Europa League. Jeg scoret faktisk mot West Ham for Liverpool, og den eneste grunnen til at jeg var på banen var at det var en skadekrise. Jeg var allerede klar for West Ham, og dette var før nyttår. Jeg ønsket å komme meg bort derfra og komme til West Ham.

Liverpool erstattet Cole med Philippe Coutinho fra Inter i det samme overgangsvinduet.

Etter tiden på Anfield, spilte Cole for West Ham, Aston Villa, Coventry og Tampa Bay Rodwies i Florida. I november 2018 avsluttet han spillerkarrieren.

Cole hadde ett år som trener på Chelseas akademi i 2019, og sluttet året etter. Nå er han av og til å se på skjermen som ekspert for BT Sport, og har fått rykte på seg som en av de bedre nye «punditene» i landet.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]