Gatene i Liverpool:Anfield Road

Hvis du er på fotballreise til Liverpool, er det nesten umulig å unngå Anfield Road. Om det så er fordi du har billetter på Anfield Road End, eller du skal møte noen venner for en pils på Hotel Tia – eller du vil få et glimt av spillerbussen før den kjører inn under parkeringsplassen på Main Stand, så ender man altså opp på Anfield Road.

En vanlig misforståelse er at hjemmebanen til Liverpool Football Club heter Anfield Road. Det heter den ikke, den heter bare Anfield. Men Anfield Road kan være uforglemmelig. Her har spillerne tatt imot hyllester fra tusenvis av ville supportere med røde bluss og høye røster – og motstanderbussene har fått en litt mer giftig mottakelse når scouserne har ønsket å sette rammen før en viktig kamp, spesielt i Champions League-sammenheng.

LIVERPOOL-GRUNNLEGGERENS HUS

På hjørnet over veien fra parkeringsplassen bak sir Kenny Dalglish Stand finner man Stanley House. Huset i 73 Anfield Road ble bygget i 1876 på bestilling fra John Houlding. Det ærverdige røde mursteinsbygget ble hjemmet til Houlding – ølbryggeren, lokalpolitikeren og forretningsmannen som stiftet Liverpool Football Club i 1892 etter en konflikt med Everton FC. Det var Everton som først spilte hjemmekampene sine på Anfield, banen som var i Houldings hender. Houlding satte opp leieprisen og renten på lånet han hadde gitt Everton. Til slutt kom han på kant med de fleste av klubbens 279 medlemmer, og Everton flyttet ut – til Goodison Park. Houlding og 18-19 av Everton-medlemmene møttes i Stanley House for å drøfte de siste hendelsene. Der ble det argumentert sterkt for at det skulle dannes en ny klubb under navnet Liverpool.

Houlding ble senere valgt til overborgermester i Liverpool. Da han døde i 1902, bar både spillere fra Liverpool og Everton kisten hans, et symbol på respekt for hva han hadde gjort for fotballen i byen. I 2018 fikk han en byste plassert utenfor Anfield.

Det er lite igjen etter Houlding i huset den dag i dag. Det eneste han etterlot seg, er et biljardbord, som de nye huseierne visstnok skal bruke som dreiebenk i garasjen.

ANNIE ROAD END

Everton begynte å spille på Anfield i 1884, og vant sin første kamp mot Earlestown 5–0. En tribune ble reist, og stadionet kunne huse opp til 20 000 tilskuere. Etter disputten mellom Houlding og Everton tok det nyoppstartede Liverpool-laget over stadion og spilte sin første kamp der foran 200 tilskuere i september 1892. Liverpool slo Rotherham Town 7–1.

I 1903 ble «Annie Road End»-tribunen reist, bygget av tre og bølgeblikk. I 1965 ble Annie Road-tribunen pusset opp, gitt et tak og forskjellige nivåer, samt en kiosk under tribunen. Først i 1998 sto det øvre nivået ferdig. Den ene seksjonen på Annie Road End er forbeholdt bortesupporterne.

Liverpool FC har sendt inn en byggesøknad for å utvide Anfield Road End med ytterligere 7000 seter. Det vil ta kapasiteten til 61 000, og hvis byggingen går etter planen, vil det være klart sommeren 2023. Annie Road End vil da ta 15 967 supportere, og blir større enn The Kop.

Anfield stadion ruver i bakgrunnen nesten uansett hvor man står i Anfield Road.

Anfield stadion ruver i bakgrunnen nesten uansett hvor man står i Anfield Road.

GJESTEHUS OG PUBER

En rekke små hoteller med populære puber har poppet opp i de store, viktorianske husene nordvest for stadion.

I nummer 21 finner du Hotel Tia og Taggy’s, et hotell og en veldig populær pub drevet av nordmenn. På pandemiløse kampdager pleier Jamie Webster å underholde en stappfull ølhage. I puben finner man flust av memorabilia, som de gamle managerstolene og en barriere fra da The Kop var ståtribune.

Vegg i vegg med Hotel Tia finner du Hotel Anfield, et nylig renovert hotell og pub som åpnet bare noen uker før pandemien satte en stopper for driften.

The Beatles-manager Brian Epstein vokste opp i Anfield Road, og barndomshjemmet hans står der fortsatt. I 2003 åpnet Epstein House – et hotell med ni gjesterom, og en bar som er populær på kampdag. Her kan de friste med gratis Carlsberg, så lenge man tar med seg begge besteforeldrene sine. Hotellet har mye Beatles-effekter på utstilling, blant annet et piano tidligere eid av sir Paul McCartney.

Hvis du besøker den «verdenskjente» puben The Arkles på kampdag, kan du kanskje bli litt overrasket. Dette er en pub hvor bortesupportere er velkomne, og på kampdag er det 50/50 Liverpool-supportere og supportere av dagens motstander. Det gjelder dog ikke før et Merseyside-derby eller et møte med Manchester United – de to lagenes supportere kommer ikke inn av sikkerhetsgrunner.

Anfield Police Station er en flott mursteinsbygning fra 1800-tallet som i 2020 fikk nye eiere som ønsker å gjøre den tidligere politistasjonen om til en bed and breakfast. Arbeidet har kommet i gang, men er blitt forsinket, og planen om å åpne i løpet av 2020 er ikke blitt noe av.

I motsatt ende av Anfield Road finner du The Flat Iron. Det er en av de eldste pubene i Anfield og ble åpnet rundt 1850, og gikk tidligere under navnet Breckside. For noen år siden byttet puben eiere, og i dag er lokalet nyrenovert – og i etasjene over finner du et lite hotell. Byggets karakteristiske utseende minner om Flatiron-bygget på Manhattan.

I dette huset vokste Brian Epstein – The Beatles’ kjente manager – opp. I dag er det et hotell og en populær bar på kampdag.

I dette huset vokste Brian Epstein – The Beatles’ kjente manager – opp. I dag er det et hotell og en populær bar på kampdag.

STANLEY PARK

Den store parken Stanley Park følger Anfield Road store deler av veien, fra King Harry til The Arkles. For fotballsupportere er den mest kjent som gangveien fra Anfield til Goodison Park, men parken er fin med en stor andedam, blomsterenger og en lekeplass. Her er også konservatoriet Isla Gladstone Conservatory, som blant annet er et kjempepopulært bryllupslokale.

Hadde Hicks og Gilletts eierskap i Liverpool Football Club gått som de ønsket, ville kanskje Liverpool spilt hjemmekampene sine på et splitter nytt stadion i Stanley Park nå. I stedet ble Hicks og Gillett nærmest jaget ut av Anfield, og ingen spade ble satt i jorden i Stanley Park.

På siden av The Arc Hotel finner man et av flere veggmalerier til ære for de røde.

På siden av The Arc Hotel finner man et av flere veggmalerier til ære for de røde.

Kom deg hit:

Den desidert enkleste måten å ta seg til Anfield Road på er ved å hoppe i en taxi. Det tar rundt 15 minutter fra sentrum av byen, avhengig av trafikk og om det er kampdag eller ikke.

Man kan også ta bussen, noe som er spesielt enkelt på kampdag da det settes opp mange busser fra utenfor St. George’s Hall og direkte til stadion. Prisen ligger på £2,50.

Drikk her:

The Arkles

The Flat Iron

Hotel Tia

The King Harry