– Vi har hatt alle problemene du kan ha i fotball, på én sesong

Jürgen Klopp forklarer alt som har gått galt denne sesongen. Han høres ikke ut som en mann som har planer om å forlate Liverpool før kontrakten hans går ut i 2024 .

4. mar 2021 kl 10.43Arild Skjæveland

Liverpool var store favoritter foran denne sesongen. De helrøde hadde vunnet ligatittelen suverent, og hadde det klart beste laget på papiret. Manchester City ble sett på som den fremste rivalen, men hadde hatt en vanskelig og kort pre-season.

– Før denne sesongen visste vi at vi var gode. Det betyr ikke at vi kommer til å vinne tittelen, men det øker ansvaret ditt for å oppnå noe, sier Jürgen Klopp i et åpenhjertelig og langt intervju med Sky Sports

– Vi er fortsatt et godt lag, men mye har skjedd denne sesongen, og dersom du ønsker å vinne ligaen i England må du ha en bortimot perfekt sesong. Du kan se det nå med City. De startet ikke perfekt, men har nå kommet inn i et modus der det ser ut som perfeksjon. Med resultatene – 100 prosent. Prestasjonsmessig – ikke langt unna. Slik må du spille for å bli mester i England.

Så snudde det

– Vi startet sesongen ganske bra. Vi var lenge på toppen eller i nærheten av toppen av tabellen, og scoret mål.

Så snudde det… I løpet av kort tid fikk både Virgil van Dijk og Joe Gomez alvorlige skader som kanskje vil holde dem ute for resten av sesongen. Til nå har Liverpool hatt spillere ute i over 1000 dager til sammen.

– Med problemene vi hadde, var det alltid klart at det kom til å få en innvirkning dersom vi ikke kunne løse det med å få spillere tilbake. Det er det som har skjedd.

Klopp forteller at han aldri har opplevd noe lignende i sin managerkarriere.

– Flesteparten av problemene kommer på grunn av skadesituasjonen. I år har vi møtt helt nye problemer. Jeg har aldri tidligere i mitt liv – og jeg har gjort denne jobben i 20 år – vært nødt å endre forsvaret hver eneste uke, sier Klopp.

SKADEN: Virgil van Dijk ødela korsbåndet i kneet da Jordan Pickford taklet ham stygt i Merseyside-derbyet i oktober.

SKADEN: Virgil van Dijk ødela korsbåndet i kneet da Jordan Pickford taklet ham stygt i Merseyside-derbyet i oktober.

– Jeg er en mye bedre manager denne sesongen enn jeg var tidligere, for vanligvis behøver du ikke å tenke på disse tingene. Nå må jeg konstant tenke på det.

– Vi hadde en situasjon fredag kveld. Vi hadde trent hele uken, eller de dagene vi måtte trene, med én spesiell lagoppstilling. Over natten måtte vi endre på det fullstendig. Det er en annen stor ting som er vanlig i fotball, men vi har måttet gjøre det mange ganger.

– Folk vil kanskje si at det er en unnskyldning. Jeg kunne ikke brydd meg mindre, for å være ærlig. Jeg bruker det ikke som en unnskyldning, men dersom du stiller meg et spørsmål, så vil jeg forklare hvorfor ting har forandret seg.

Går utover stabiliteten

Nå har han brukt 18 (!) ulike midtstopperpar denne sesongen. I tillegg har alle de tre målvaktene fått spilletid. Mot Chelsea kan det bli stopperpar nummer 19, dersom han velger Fabinho og Ozan Kabak. Vi har nylig laget en sak der vi har gått gjennom kombinasjonene i midtforsvaret som er bruk denne sesongen. Fabinho og Joel Matip er den mest brukte kombinasjonen, og de spilte kun sju kamper sammen. Nå er Matip også ute for sesongen.

– Vi er fanatiske når det kommer til detaljer, og det er viktig at de små tingene fungerer skikkelig, for de får veldig stor innvirkning på det store bildet. Veldig ofte handler det om måten du forsvarer deg på. Du jobber med det, men endrer ikke så mye, fordi forsvarsspillet er noe der stabilitet er veldig viktig. Vi har vært nødt å endre på forsvaret vårt for ofte til å ha noen form for stabilitet, det er sannheten.

– Vi kan fortsatt forvare oss i en kamp, men måten vi må tilpasse oss på endrer hele balansen i laget. Det høres veldig spesifikt ut for fotball, men de som jobber med det og har gjort den jobben, vil si at det stemmer. Det har vært en enorm utfordring. Spesielt når du hele tiden møter lag i toppklasse. Det er ikke bare at du må omstille deg til noe – det er at de andre lagene ikke må gjøre det, og på en dag kan spille sin beste fotball, og en annen dag sin nest beste fotball.

Det har gått utover flyten til resten av laget.

– En stund fikk vi de resultatene vi ønsket, men vi spilte ikke så bra lenger, og det var fordi vi måtte ha mer fokus på å forsvare oss når vi angrep. Det går utover flyten offensivt. Da det skjedde, forsto vi at vi ikke skapte så mye lenger, men vi scoret fortsatt mål. Så kom en tid da vi ikke skapte nok, kun et par sjanser, og ikke scoret mål heller. Det er når resultatene slutter å komme du skjønner at det toget du ønsker å være på kan være gått, eller allerede langt unna.

– Nå spiller vi god fotball igjen. Vi skaper sjanser, men scorer ikke. Så vi har hatt omtrent alle problemene du kan ha i fotball på én sesong.

Samholdet er fortsatt like sterkt

Klopp forteller at alle står sammen internt – selv om ting har gått galt denne sesongen.

– Jeg er ikke sint på grunn av det, eller noe sånt. Jeg er 53 år gammel. Jeg har vært gjennom vanskelige ting i livet mitt. Store øyeblikk og dårlige øyeblikk. Dette er bare et fotballproblem. Når du må håndtere frustrasjon og når ting går feil, kan du lære så mye at det er utrolig. Det er det vi kommer til å gjøre, og det hjelper deg i livet.

– Samholdet er enestående internt i klubben. Vi er ikke sinte på hverandre eller peker fingeren på hverandre og sier «det er på grunn av deg eller på grunn av deg». Sik er det ikke. Vi står sammen, hundre prosent, sier Klopp.

MELDING TIL SUPPORTERNE: Jürgen Klopp ber supporterne om tålmodighet.

MELDING TIL SUPPORTERNE: Jürgen Klopp ber supporterne om tålmodighet.

Han har også en beskjed til supporterne.

– Det er ikke alle supporterne som er så begeistret for situasjonen, det kan jeg se for meg. Jeg vet at fotballsupportere ikke oppfører seg likt, på samme måte som vi ikke oppfører oss likt. Noen av dem vil ikke like det – men jeg tror vi kan få dem tilbake igjen.

– Du kan ikke endre noe over natten, og si at vi fra nå av skal knuse hele verden igjen, men vi vil komme oss tilbake dit dersom vi bevarer roen og bruker denne tiden til å lære. Det er mye som er veldig bra. Noen ting er til og med bedre enn det var i fjor. Måten du kan utvikle spillet ditt på i små øyeblikk, er bare bedre enn det det var. Det er ingen som ser det ettersom vi ikke får resultatene, det skjønner jeg. Men det er så mye vi har endret på og forsøkt å utvikle som vi vet vil gjøre oss sterkere i fremtiden.

– Problemet er at fotball handler om resultater, og dersom disse små tingene som er bedre enn tidligere ikke leder til bedre resultater, så vil ikke folk høre om det. Dersom vi vinner 15 eller 20 kamper på rad vil folk lytte til meg og si «åh herregud, hva er det for noe genialt han sier». Når du ikke vinner kamper, kan jeg si akkurat de samme tingene, og folk vil si «ja, ja, ja, bare sørg for at du vinner kampen».

Klopp har blitt linket til Tyskland-jobben, men måten han snakker på, høres det ikke ut som han har noen planer om å forlate klubben før kontrakten hans går ut i 2024.

– Jeg vet det, og det er absolutt ikke noe problem. Jeg har ansvaret. Ikke bare nå, men for de neste årene fremover også. Derfor vil jeg ikke la denne tiden gå fra oss uten å ta med oss noe fra det. Vi kan ikke bevise det, for vi er fortsatt i situasjonen. Vi må bevise det litt senere.

– Vi får se hvordan det ender. Vi vet at vi fortsatt er i Champions League. Det er fortsatt et par ting for oss å kjempe om. Men vi vet også, og dette har vi lært i år, at vi ikke kan ta noe for gitt.

Liverpool - Chelsea spilles torsdag kl. 21.15, og vises på TV 2 Sport Premium.

Har du innspill til journalisten?
[email protected]