Kampen som brakte Europa-magien tilbake til Anfield

Jürgen Klopp og Liverpool har gode minner fra møtene med Thomas Tuchel.

Thomas Tuchel har hele karrieren fulgt i fotsporene til Jürgen Klopp. Først som manager i Mainz, så i Dortmund. Nå har Tuchel også omsider fulgt etter Klopp inn i Premier League, etter at han for en drøy måned siden tok over Chelsea-jobben etter Frank Lampard.

Tuchel har fått en imponerende start på managerlivet i Chelsea. På de første ni kampene har det blitt seks seiere og tre uavgjort, med kun to baklengsmål på veien. 47-åringen vil trenge all den defensive styrken han kan finne når han torsdag gjester Anfield Liverpool, en bane og en motstander han så langt har slitt med å få resultater mot.

Klopp har kommet best ut av møtene

Tuchel har tuftet mye av sin fotballfilosofi på de samme prinsipper som hans forgjenger og læremester i Mainz og Dortmund. Men på 14 møter mellom de to har han kun klart å utmanøvrere den erfarne ringreven Klopp to ganger. Klopp har på sin side gått seirende ut av ni av duellene, mens tre kamper mellom de to har endt uavgjort.

Interessant nok har Klopp også allerede møtt Tuchel i kamp fire ganger som Liverpool-manager, og ettersom Tuchel som nevnt er lik Klopp i filosofien, pleier det også å bli spennende og målrike oppgjør når de to møtes. Slik har det i hvert fall vært i møtene mellom de to i Klopps regjeringstid på Anfield.

I 2016 møtte nemlig Klopp sin gamleklubb allerede i sin første sesong i Liverpool. De helrøde hadde klart å ta seg til kvartfinalen i Europa League, og på motsatt banehalvdel stod Thomas Tuchels Borussia Dortmund.

Målfest

Den første kampen ble spilt på Signal Iduna Park, og det ble en jevnspilt affære der Liverpool til slutt tok med seg en fordel hjem til Anfield. Divock Origi sørget etter 36 minutter for at Klopps menn fikk med seg et bortemål, og selv om Mats Hummels utliknet like før pause var 1-1 et godt resultat med seg.

På Anfield skulle det imidlertid raskt vise seg at bortemålet ble mindre verdt enn man hadde håpet på.

Før ti minutter var spilt hadde Henrikh Mkhitaryan og Pierre-Emerick Aubameyang sørget for en sjokkåpning på kampen, og tyskerne ledet 2-0 foran et lamslått Anfield-publikum.

Like etter pause tente Divock Origi håpet med en redusering, men da Marco Reus la på til 3-1 til bortelaget etter 57 minutter, så det svært mørkt ut for Liverpool.

Men, for første gang av det som etter hvert har blitt mange, viste Klopps lag seg fram som «mentality monsters». Spesielt i Europa har vi som i gamle dager blitt vant til å se store forestillinger på Anfield under Klopps ledelse.

Etter 77 minutter stod det 3-3 etter scoringer av Phillippe Coutinho og Mamadou Sakho. På grunn av Dortmunds tre bortemål trengte Liverpool én scoring til for å gå til semifinalen. The Kop øynet håpet, og på overtid gikk alle med en tilknytning til Liverpool av hengslene. På overtid slo James Milner inn til Dejan Lovren, som stanget inn vinnermålet som sendte Liverpool til semifinalen med 5-4 sammenlagt.

Liverpool tok seg til slutt til finalen der det ble tap mot Sevilla, men det europeiske eventyret under Klopp startet 14. april 2016 hjemme mot Thomas Tuchel og Dortmund.

Nytt eventyr startet

Snaut to og et halvt år senere var Tuchel tilbake på Anfield, denne gangen i Champions League-gruppespillet som manager for de franske mesterne PSG. Stjernegalleriet kom til Anfield med håp om poeng, men Liverpool var på sitt beste gjennom nesten hele kampen, og sørget for en ny minneverdig kveld i Champions League. Denne seieren skulle også vise seg å bli svært viktig i ettertid.

Liverpool ledet 2-1 til pause. Daniel Sturridge viste glimt av gammel storhet da han ga de røde ledelsen, før James Milner doblet den fra straffemerket. Tuchels menn reduserte ved Thomas Meunier, og mot slutten av andre omgang klarte de å utlikne ved Kylian Mbappé.

Men igjen skulle Anfield-trykket bli for stort for Tuchels lag. På overtid satte Roberto Firmino inn 3-2 og sørget for at Liverpool fikk en drømmestart på gruppespillet. Dette var sesongen der Liverpool gikk helt til topps i turneringen, og selv om Tuchel og PSG fikk sin revansje med 2-1-seier i det omvendte oppgjøret i Paris, er det seieren på Anfield de fleste husker som starten på et nytt europeisk eventyr.

Når Tuchel gjester Anfield med sin nye klubb Chelsea på torsdag er det verken finaler, trofeer eller avansement på spill, og tyskeren slipper å høre brølet fra supporterne. Men kampen er likevel svært viktig med tanke på en plass i topp fire og spill i neste sesongs Champions League.

Liverpool - Chelsea spilles kl. 21.15 i kveld, og vises på TV 2 Sport Premium og Sumo.