Hvem skal ut?Det er vanskeligere enn noen gang å få solgt spillere

Liverpool har tjent godt på å selge unna spillere de siste årene, men nå er det vanskeligere enn noen gang.

11. mai 2021 kl 11.00Jens Bessesen

Liverpool har tjent godt på å selge spillere som ikke har vært del av førstelagsplanene til Jürgen Klopp de siste sesongene. Blant annet har det kommet inn 50 millioner pund fra Crystal Palace for Christian Benteke og Mamadou Sakho, og 40 millioner fra Bournemouth for Jordon Ibe, Dominic Solanke og Brad Smith. 

Dette er bare noen av de imponerende salgene sportsdirektør Michael Edwards og Liverpool har gjort. I fjor solgte de Rhian Brewster til Sheffield United for over 20 millioner pund, og Ki-Jana Hoever gikk motsatt vei da Diogo Jota ble kjøpt fra Wolves, men det var helt klart blitt vanskeligere å bli kvitt spillere som følge av at pandemien har gjort stor skade for økonomien til fotballklubber. 

Har tapt store summer

Det er ingen hemmelighet at Liverpool var åpne for å selge spillere som Xherdan Shaqiri, Harry Wilson og Marko Grujic. Shaqiri valgte å bli for å kjempe om plassen, mens de to andre gikk på utlån etter at det ikke hadde kommet inn gode nok bud. 

«Det er én ting å bli kvitt disse spillerne og få bort lønnskostnadene, men i dette økonomiske klimaet, i det vanskelig overgangsmarked, gjenstår det å se hvem som vil ta dem imot», skriver Oliver Kay i The Athletic.

Forrige uke ble det kjent at Premier League-klubbenes inntjening gikk ned med om lag 600 millioner pund forrige sesong. For Liverpools del har det tidligere blitt meldt om en omsetningssvikt på 120 millioner pund. Det stanset riktignok ikke klubbene fra å kjøpe nye spillere - blant annet var Chelsea og Manchester City meget ivrige - men for klubber som kan være aktuelle kjøpere for Liverpools reserver ser det mørkere ut. 

«Å bli kvitt uønskede spillere er vanskelig selv i de beste tider. Gjennom overgangsmarkedet i fjor sommer, da Covid-19-pandemien herjet, var det et mareritt for styreledere, direktører, sportsdirektører, managere, spillere og ikke minst agenter. Denne sommeren kan se ut til å bli vel så utfordrende på mange områder», skriver Kay.

Hvem kan bli solgt?

Vi snakket tidligere i vår med The Athletic-journalist James Pearce om hvem som kanskje kommer til å forlate klubben i sommer. 

– To av de mest salgbare er utlånte Harry Wilson og Marko Grujic. I høst avslo de et bud på 12–15 millioner pund fra Burnley på Wilson, og det tenkte jeg at de kanskje kom til å angre på. De får nok ingenting for Loris Karius eller Sheyi Ojo, sa Pearce.

Vi nevnt noen spillere som er blitt linket bort fra klubben tidligere, men Pearce tror de fleste kommer til å bli.

Divock Origi:

– Jeg forventer at Origi drar, og det er en plass Liverpool må oppgradere. Jeg elsker Divock for hans ikoniske øyeblikk, men det har gått bakover de siste 18 månedene, og han trenger en ny utfordring.

Naby Keita:

– Da måtte klubben tatt et stort tap. Han er kanskje den store signeringen til Klopp som ikke har levert som man trodde.

Joël Matip:

– Til sommeren vil han ikke ha sparket en ball på et halvt år, og han er på en stor kontrakt. Det er vanskelig å se hvem som vil slå til der.

Alex Oxlade-Chamberlain:

– Han er litt i samme situasjon som Keita, og det er vanskelig for Klopp fordi han er en lojal manager. Når sier du at nok er nok? Også her måtte man tatt et stort tap sammenliknet med hva man ga.

Xherdan Shaqiri:

– I høst var det forventet at han skulle dra, men han snudde for å kjempe om plassen. Det er opp til ham selv.

For øvrig ser det ut til at Gini Wijnaldum forlater klubben når kontrakten utløper etter sesongen.