Liverpool forbi Manchester United på «lønnstabellen» for første gang på over 20 år

Bonuser for å vinne Champions League førte til at Liverpool klatret på listen over de som har mest lønnsutgifter.

5. mai 2021 kl 22.29Jens Bessesen

The Athletic har tatt et dypdykk i Premier League-klubbenes regnskaper fra 2019/20-sesongen, der Liverpool endelig vant ligaen for første gang på 30 år. Men ifølge sportsavisen var det Champions League-seieren fra året før som førte til at lønnsutgiftene økte. 

Liverpool brukte hele 325,6 millioner pund på å lønne sine ansatte, ifølge regnskapet. 

Jevn økning

Tallene er utrolige når man går tilbake til stiftelsen av Premier League i 1992 - da betalte Liverpool og Manchester United 8 millioner pund i lønninger hver. 

På 90-tallet var det de to rivalene som byttet på å betale mest, og i 1998 toppet Liverpool listen. Da var tallet økt til 30 millioner pund. 

På 00-tallet kom Roman Abramovich inn som Chelsea-eier, mens Sjeik Mansour fra Abu Dhabi kjøpte opp Manchester City. Det førte til at lønnsutgiftene i Premier League gikk til himmels. Liverpool holdt ikke følge med Chelsea, City og United på lønnsutgifter mellom 2010 og 2015, da det var de tre rikingene som knivet om å være på topp. 

Forbi United

I 2016 var Manchester United på topp med 215 millioner pund i lønnsutgifter, skriver The Athletic. Siden har utgiftene fortsatt å øke jevnt og trutt økt.

Men forrige sesong kuttet de hele 15 prosent, nær 50 millioner pund, i lønnskostnader. Dermed hoppet Liverpool forbi United for første gang på over 20 år. Liverpool hadde som nevnt utgifter på 325,6 millioner pund knyttet til lønn, mens Uniteds tall var 283,6 millioner pund.

Der Liverpool ligger langt bak sine rivaler når det kommer til penger brukt på overganger, tar de igjen noen millioner på lønnsutgifter. 

Men ingen kan måle seg med Manchester City, som økte med elleve prosent til 351 millioner pund. Tallene regner ikke med forrige sommers overgangsvindu, der City kjøpte Nathan Ake, Ruben Dias og Ferran Torres. Siden den gang har de også signert en ny kontrakt med Kevin De Bruyne.