– Vi har prøvd alt - det som skjedde søndag var et utløp for 16 år med frustrasjon

Vi har snakket med en United-supporter som var til stede på demonstrasjonene utenfor Old Trafford søndag og vi spurte han: gikk det for langt?

Søndagens kamp mellom Manchester United og Liverpool som skulle spilles på Old Trafford ble utsatt som følge av voldsomme protester fra tusenvis av United-supportere som møtte opp foran stadion og spillerhotellet.

Nå er ny dato for kampen satt

Takker Carragher

Manchester-poet og United-supporter Dave Scott, som også går under navnet Argh Kid, var til stede på protestene.

– Etter å ikke ha vært på stadion på over ett år, føltes det nesten som normale tider å være der, og å se så mange venner og likesinnede. Det var kameraderi, sanger, flares og bannere i lufta og den tiden jeg var der så og følte jeg kun positiv energi og respekt mellom vakter, supportere og politi.

Demonstrasjonene var rettet mot klubbens eiere, Glazer-familien, som tok over klubben i 2005.

– United-fans er forbi bristepunktet med hvordan Glazers på parasittisk vis nærer seg av klubben vår. Det mislykkede Super League-forsøket viser bare hvor mye forakt de har for fansen, at vi ikke fortjener konsultasjon på hvordan klubben styres og er ubetydelige for klubben, i deres øyne.

I TV-studioene har kommentatorer og tidligere spillere kommet med sine meninger om demonstrasjonene, og spesielt Graeme Souness har terget på seg United-supporterne. Liverpool-legenden sa blant annet i Sky-studioet søndag at supporternes aggresjon hadde med manglende resultater å gjøre. Det var Jamie Carragher helt uenig i.

– Noen pundits har feilaktig hevdet at dette foregår fordi vi ikke vinner like mye som før, men det kunne ikke være lengre fra sannheten, sier Scott.

– Jeg vil takke Jamie Carragher for å bruke sin posisjon til å støtte oss og forklare de virkelige grunnene bak protestene – det viser at dette er større enn et rivaleri, dette handler om fotballen som en helhet.

– Mange av klubbene har utenlandske eiere som ikke bryr seg om kulturen og som bruker klubbene for å tjene penger på oss når supporterne er sjela til disse institusjonene. De glemte det, og søndag var en påminnelse.

Tok de det for langt?

Det var en stort sett fredelig demonstrasjon, men etterhvert klarte noen supportere å ta seg inn på banen. Der var det én mann som ble sett kaste kamerautstyr. Seks politifolk skal også ha fått skader i protestene. Én supporter har blitt arrestert.

Men tok noen supportere det for langt?

– Ja, men jeg må understreke at de som brøt seg inn på banen var i mindretall og burde ikke få reflektere hele protesten. Jeg tolererer ikke fysisk eller verbal vold eller kriminell skade av noen men dessverre viser videobilder at noen tok det for langt, på begge sider, sier han og refererer til både supportere og politiet.

– Men til tross for «mainstream medias» beste forsøk så burde ikke det være midtpunktet i historien eller ta noe vekk fra årsaken til at folk møtte opp.

At kampen skulle bli utsatt var kanskje ikke en del av planen i utgangspunktet, men Scott er glad den ble det.

– Jeg tror det var ordentlig viktig for det viste at supportermakt eksisterer utenfor å bare synge sanger. Men om kampen hadde blitt utsatt hvis folk ikke trengte seg inn på banen, det vet jeg ikke.

Det har blitt varslet flere protester, men Scott sier han ikke vet noe om det. Ifølge The Times skal hjemmekampen mot Leicester den 12. mai være et mulig mål. Også Liverpool-kampen, som nå er satt til 13. mai, er et mål, ifølge avisen. Ifølge The Telegraph vil nå Premier League-klubbene øke sikkerhetstiltakene rundt hjemmekampene sine for de siste kampene denne sesongen.

– United-fans har prøvd alt, fra å starte en ny klubb, til bannere, sanger, forsøkt møter med eierne for å få til en dialog om hvordan de styrer klubben, men ingenting har kommet ut av det. Det som skjedde søndag var et utløp for 16 år med frustrasjon.

Nå håper han på forandring. Om det involverer et eierskifte eller ei, er han usikker på, men han håper det kan føre til en forandring i fotballen som helhet.

– Optimisten i meg håper det blir forandring men vi trenger å ha regjeringen med oss, og pessimisten i meg tror at med mindre Parlamentet har et eget motiv, vil det ikke skje. Uansett er det tydelig at United-fans, og andre klubbers supportere, begynner å gå tom for tålmodighet og ønsker forandring.