«Dette er ikke bare en England-tropp. Det er en tropp for hele England»

Jamie Carragher har aldri følt en spesiell tilknytning til landslaget, selv ikke som spiller. Men nå mener han noe har snudd.

7. jul 2021 kl 18.46Jens Bessesen

I en kronikk for The Telegraph kommer Jamie Carragher med interessante refleksjoner rundt sitt forhold, eller mangel på forhold, til det engelske landslaget. Helt siden han var liten gutt, i starten som Everton-supporter, var ikke landslaget på England noe han brydde seg særlig om. Han skriver at det viktigste var å følge Everton-spillere på sine forskjellige landslag. 

Mange scousere har følt på det samme, men for Carraghers del har det aldri dreid seg om det politiske. Heller ikke da han til slutt endte opp som rød, og etter hvert ble aktuell for aldersbestemte landslag - og til slutt a-landslaget.

Også da kom klubben i første rekke. 

Gikk fort å komme over skuffelsene

«Det har vært noen misoppfatninger rundt det jeg så på som en ærlig refleksjon over mine følelser da jeg representerte landet mitt, og hvor det var på min liste over prioriteringer. Jeg ga alltid hundre prosent i England-drakten. En periode hadde jeg rekorden for flest U21-kamper, så jeg viket aldri unna samlinger», skriver han.

«Etter jeg hadde lagt opp på landslaget i 2008 takket jeg ja til å komme tilbake for å bli med til VM i 2010. Jeg skal være den første til å innrømme at jeg kom tilbake fordi jeg ville jobbe med legenden fra italiensk fotball, Fabio Capello, ikke på grunn av patriotisme», skriver Carragher.

Hele veien har Liverpool FC vært det viktigste. 

«Det var ikke det at jeg ikke brydde meg eller ikke var lei meg da våre mesterskap endte i tårer. Det var bare at et tap med Liverpool kunne ta dager, uker eller en hel sommer å komme over. Med England ristet jeg det raskt av meg», skriver han.

Noe har snudd

Nå har imidlertid noe av følelsen for England snudd for Carragher. Han mener hele landet burde stå fullt og helt bak manager Gareth Southgate og hans spillere når de møter Danmark til semifinale onsdag kveld.

«Gjennom de siste to turneringene har denne gruppen brakt frem følelser jeg ikke kan huske å ha hatt for noe England-lag. Det er ikke patriotisme, men noe annet - en følelse av å kunne identifisere seg med verdiene og karakteren til Southgate og hans tropp. Disse spillerne har evnen til å samle en hel nasjon, ulikt noe jeg har sett i mitt liv», skriver Carragher.

Liverpool-legenden skriver videre at landslaget var splittet da han spilte. Rivaliseringen fra klubblagene ble med inn i landslagsgarderoben.

«Alle så Manchester United-, Liverpool, Chelsea- og Arsenal-spillere i England-drakt. Nå ser de England-spillere som tilfeldigvis også spiller for Manchester United, Liverpool, Chelsea og Arsenal», skriver han.

Carragher hyller også spillere som Jordan Henderson, Marcus Rashford og Raheem Sterling for måten de har tatt opp viktige saker utenfor banen. Sterling har tatt opp kampen mot rasisme, Rashford har sørget for at mange fattige familier har fått mat, og Henderson har blant annet blitt hyllet for arbeidet sitt med helsevesenet. 

Til slutt skriver Carragher at troppen til slutt må bedømmes for det som skjer ute på banen, men at dette laget allerede har maktet noen ingen har klart før dem.

«Dette er ikke bare en England-tropp. Det er en tropp for hele England».