Har tjent over hundre millioner pund på akademispillere de siste fem årene

Liverpools akademi har vist seg å være svært bærekraftig.

27. jul 2021 kl 12.56Jens Hapnes Rege

Målet til Liverpools akademi er å produsere spillere til førstelaget, men å slå gjennom på et av verdens beste fotballag er ingen enkel oppgave. 

Selv om Trent Alexander-Arnold har greid det - og Curtis Jones, Neco Williams og Caoimhin Kelleher er på vei til å gjøre det samme - blir mange veid og funnet for lette.

Spillerne har allikevel stor verdi for klubben. 

Over 100 millioner pund

Liverpool har tjent 120 millioner pund på salg av akademispillere de siste fem årene, skriver The Athletic tirsdag. 

Da regnes både helt egenproduserte spillere, som Harry Wilson som har vært i klubben siden U9-nivå, og spillere som Rhian Brewster som ble snappet opp som unggutter. 

I 2016 fikk klubben over 20 millioner pund fra Bournemouth for Jordon Ibe og Brad Smith, og nær ti millioner for Sergi Canos og Andre Wisdom. Året etterpå ble Kevin Stewart solgt for en god profitt, før Liverpool fikk over tolv millioner pund for målvakt Danny Ward i 2018. 

I 2019 fikk de rødkledde til sammen 15 millioner pund for Ryan Kent - som hadde vært i Liverpool siden U7-nivå - og Rafa Camacho, og forrige sommer fikk klubben over 40 millioner pund for Rhian Brewster, Ki-Jana Hoever, Ovie Ejaria og Herbie Kane. 

Ryan Kent, Ovie Ejaria og Sergi Canos er spillerne som har klart å markere seg på seniornivå, men alle salgene virker fornuftige. 

TIL PREMIER LEAGUE: Canos skal spille PL-fotball med Brentford neste sesong.

TIL PREMIER LEAGUE: Canos skal spille PL-fotball med Brentford neste sesong.

Storsalg denne sommeren

Også denne sommeren ser Liverpool ut til å få inn gode penger fra spillersalg fra akademiet. 

Klubben har fått over 15 millioner pund for Harry Wilson, Liam Millar og Kamil Grabara, samtidig som salgene av Marko Grujic og Taiwo Awoniyi - selv om de ikke regnes som akademispillere - har gitt over 15 millioner pund inn. 

I tillegg forventes det at Nat Phillips forlater klubben for opp mot 15 millioner pund, etter å ha blitt hentet gratis fra Bolton i 2016. 

Det koster om lag ti millioner pund i året å drive akademiet, og direktøren Alex Inglethorpe har tidligere uttalt at det er viktig at de bidrar med penger til klubben. 

Selv om veien til førstelaget er lang for lovende spillere som Kaide Gordon, Mateusz Musialowski og Billy Koumetio, kan de være en verdifulle ressurs for klubben i fremtiden.