Kan tykkere linjer endre Liverpools taktikk?

VAR-endringene kan få konsekvenser for Liverpools forsvarsspill.

3. aug 2021 kl 23.16Einar Kvande

Liverpool har under Jürgen Klopp spilt med et høyt intensivt press og en høy forsvarslinje. 

Den høye forsvarslinjen har ført til at Liverpool har lykkes med å sette motstanderne i offside i en rekke situasjoner. 101 sukessfulle offside-feller i 2017/18 var femte best i Premier League, ifølge Liverpool Echo.

Ett år senere var Virgil van Dijk og Alisson Becker på plass i Liverpool-forsvaret, og Liverpool var nest best i Premier League på offsides med 128. Bare West Ham var en bedre, med 129.

I 2019/20, da Liverpool vant ligaen for første gang på 30 år, var Liverpool aller best i Premier League til å sette motstanderen i offside, med 142 offsides. Det var betydelig flere enn alle andre lag i ligaen. West Ham fulgte på andreplass med 99, mens Manchester City på tredjeplass satte motstanderen i offside 83 ganger.

Forrige sesong var ikke Liverpool like gode til å sette motstanderen i offside, noe som antagelig skyldes stopperkrisen og et stadig bytte av personell i forsvarsrekka. De røde var likevel nest best i ligaen, bak Fulham, men denne sesongen klarte Klopps mannskap å sette motstanderen i offside bare 94 ganger. 

Enda færre offsides?

Nå er det en fare for at antall offsides vil synke ytterligere kommende sesong, takket være de tykkere VAR-linjene. 

The Professional Game Match Officials Board (PGMOL) introduserer en rekke endringer denne sesongen, og en av disse er altså tykkere offsidelinjer.

Premier Leagues dommersjef Mike Riley sier at marginale offside-avgjørelser vil komme det angripende lag til gode igjen fra og med kommende sesong.

Riley mener at dette vil føre til at rundt 20 flere scoringer blir godkjent i Premier League gjennom en sesong.

– Vi skal la tvilen komme angrepsspilleren til gode når vi har veldig marginale offsideavgjørelser. Det blir samme prosess som forrige sesong, men med tykkere linjer, forklarer dommersjefen.

Liverpool Echo tror ikke at Klopp vil justere taktikken mye, men de tykkere linjene kan være noe Liverpool-manageren må ta hensyn til å forsvarsspillet.