– Nå blir det slutt på tånegl- og neseoffside

The Professional Game Match Officials Board (PGMOL) endrer VAR-praksisen kommende sesong.

3. aug 2021 kl 00.02Einar Kvande

Premier Leagues dommersjef Mike Riley sier at marginale offside-avgjørelser vil komme det angripende lag til gode igjen fra og med kommende sesong.

Etter kritikken mot VAR de to siste sesongene, blir det nå tykkere offsidelinjer for å gi fordelen tilbake til det angripende lag.

Riley mener at dette vil føre til at rundt 20 flere scoringer blir godkjent i Premier League gjennom en sesong.

– Vi ønsker en VAR-løsning som gjør at spillet vil flyte, sier Riley til Sky Sports.

Han lover også at VAR ikke skal bryte inn i spillet like hyppig som tidligere, ved at lista for bruk av VAR legges høyere.

– Vi skal la tvilen komme angrepsspilleren til gode når vi har veldig marginale offsideavgjørelser. Det blir samme prosess som forrige sesong, men med tykkere linjer, forklarer dommersjefen.

Rekordmange straffespark i fjor

Det blir også endringer i forhold til straffespark, etter at rekordmange 125 straffespark ble gitt forrige sesong. 

Kommende sesong skal ikke dommerne bare slå fast om det er klar kontakt mellom spillere, men også om kontakten hadde en slik konsekvens at det fortjener et straffespark, eller om angriperen benyttet seg av kontakten til å konstruere et straffespark.

– Det skal ikke lenger være nok å si at det var kontakt. Kontakt alene er bare ett element som dommerne skal vurdere. Dersom det er klar kontakt, så har den en konsekvens. Dersom dommeren er i tvil, skal ikke kontakten straffes, sier Riley.

– Du ønsker å straffe en klar felling, og ikke gi straffespark til en spiller som går ned for å få straffespark ved minimal kontakt, fortsetter han.

Handsregelen endres også, slik at et mål blir stående selv om en spiller ved et uhell er borti ballen med hånden i forkant av scoringen.