Premier League ber UEFA droppe å dele ut «gratisplasser» til Champions League

UEFA vil gjøre endringer på Champions League-formatet fra 2024.

18. aug 2021 kl 11.23Arild Skjæveland

Samme uke som superligafiaskoen i april, rullet UEFA ut en rekke kontroversielle endringer for Champions League-formatet fra 2024/25-sesongen.

Der ble det bestemt at en skal gå bort fra gruppespill, og heller innføre en «sveitsisk modell» der 36 lag skal spille ti gruppespillkamper heller enn seks, slik vi har vært vant med.

En endelig avgjørelse er ikke tatt, og ble utsatt på grunn av The Super League, men planene er godkjent av UEFA.

Senere skal det også tas en avgjørelse på om det skal være slutt med to semifinaler med kamper hjemme og borte – og en «miniturnering» på én stadion mellom de siste fire lagene med semifinaler og finaler på fem dager er alternativet.

Premier League vil ikke ha ekstraplassene

Det var mye kontroversielt i UEFA sine planer for Champions League 2024/25 og utover, og noe av det mest kontroversielle var at de ønsket å dele ut to «gratisplasser» til turneringen, til lag som historisk har gjort det bra i Champions League.

To plasser skulle bli stilt til rådighet for lagene som har høyest koeffisient, uten at de har klart å kvalifisere seg til selve turneringen. Hadde en slik løsning vært på plass til denne sesongen, ville Tottenham ha kommet med til Champions League, selv om de kom på sjuendeplass i Premier League, bak Leicester City og West Ham.

The Times rapporterer at de to ekstra plassene har blitt diskutert mellom Premier League-klubbene som ikke ønsker at UEFA skal gå videre med det. Det vil være et sikkerhetsnett for de største klubbene i Europa som ikke har prestert godt nok i sesongen før. 

Det skal ikke ha vært en eneste Premier League-klubb som skal ha vært for forslaget da det ble diskutert dem i mellom tidligere, og det var enighet om å informere UEFA om at det var et forslag de engelske klubbene var sterkt imot.

Neste torsdag trekkes gruppene i årets Champions League.