Storklubbene skal få enda større del av pengepotten i Champions League

Nå skal UEFA betale ut enda mer til de lagene som har gode resultater de siste årene.

31. mai 2021 kl 15.07Jens Bessesen

Sam Wallace i The Telegraph presenterer mandag tall som kan føre til at forskjellene mellom rik og fattig i europeiske turneringer vil øke enda mer fra og med neste sesong. 

«Endringene i hvordan inntektene distribueres medfører at man legger mye mer vekt på UEFA-koeffisienten - en kjedelig måte å si at jo bedre en klubbs historiske prestasjoner er, jo mer får den av potten. Eller for å si det enda enklere, de rike blir rikere», skriver Wallace. 

Tar utgangspunkt i tidligere prestasjoner

UEFA-koeffisienten er en rangering som tar utgangspunkt i hvordan klubbene har prestert i Europa de siste fem sesongene. For øyeblikket er det Bayern München som topper denne rangeringen. Liverpool er nummer ni, men kommer til å gjøre et solid byks neste år, fordi 2016/17-sesongen forsvinner fra utregningen - en sesong der de røde ikke deltok i en europeisk turnering. 

Nå skal altså denne oversikten ha enda mer å si for hvem som skal få sin del av den enorme potten med penger UEFA deler ut. 

Wallace bruker Barcelona og Ajax som eksempel. Førstnevnte har vært blant de dominerende lagene de siste 15 årene, mens sistnevnte kun har en semifinale fra 2019 å vise til.

UEFA-koeffisienten - topp ti: 

  1. Bayern München - 134 poeng
  2. Real Madrid - 127
  3. Manchester City - 125
  4. Barcelona - 122
  5. Juventus - 120
  6. Atletico Madrid - 115
  7. Manchester United - 113
  8. Paris Saint-Germain - 113
  9. Liverpool - 101
  10. Arsenal - 99

Basert på prestasjoner i Europa de siste fem sesongene.

Kilde: UEFA.com

Enorme forskjeller

Hvis reglene som nå innføres hadde vært gjeldende i 2019, da begge nådde semifinalen, ville Barcelona tjent 34 millioner pund mer enn Ajax - på samme prestasjon.

Noe av det ville kommet fra koeffisienten, mens en stor del også kommer fordi UEFAs tv-avtale med spansk tv er langt mer verdt enn den de har i Nederland. 

«Rent sportslig er det like regler for alle. Men når det kommer til økonomisk distribusjonspolitikk, er det store forskjeller», skriver Wallace.

Han peker også på et eksempel fra England som kunne blitt aktuelt om ikke Leicester hadde snublet ut av topp fire på målstreken. De ville tjent langt mindre enn sine rivaler fra Premier League om de hadde kvalifisert seg til Champions League. I Europa League får de naturligvis enda mindre. 

Hvorfor?

Mange beskyldte Super League-klubbene for å være grådige og egoistiske da de lanserte turneringen som ble drept ved fødselen, men det er likevel stort sett de samme klubbene som nyter godt av UEFAs regelendringer - både nå og i det nye Champions League-formatet som tas i bruk fra høsten 2024. 

Ifølge Wallace legger man såpass mye vekt på koeffisienten fordi spanske, italienske og tyske klubber ba om det. Premier League-klubbene ville tjent klart mest på tv-avtalen fordi BT Sport sin avtale med UEFA er klart mest verdt. 

Så i stedet for å legge mye vekt på den, har UEFA gjort sitt for at Premier League-klubbene og de andre topplagene skal få relativt like store deler av potten. De som ikke får like mye, er de som ikke har vært med i kampen om sluttspillplasser i turneringen årene i forkant.

Tjente godt

Beregninger fra i vår viste at Liverpool tjente rundt 75 millioner pund på sin deltakelse i Champions League denne sesongen, ifølge Swiss Ramble. Laget tok seg til kvartfinalen, der det sa stopp mot Real Madrid. 

Mesteparten kommer fra prispenger, etterfulgt av tv-penger og koeffisient-utregning. Fra og med høsten kan det altså komme mer inn i klubbkassa fra sistnevnte pott.