Flere klubber risikerer å miste nøkkelspillere etter FIFA-trøbbelet i denne landslagspausen

Fire nye engelske klubber er i trøbbel. Brasil skal så langt ikke ha formelt kommet med krav om at klubber straffes.

2. sep 2021 kl 19.41Arild Skjæveland

Slik FIFA-reglene er, må alle klubber frigi spillere for å representere landslagene sine dersom de tas ut til landskamper.

Liverpool har selv fått erfare hva som kan skje dersom det ikke skjer. I 2017 mente Joel Matip at han hadde lagt opp på landslaget. Han ble likevel tatt ut for Kamerun, og da han ikke reiste, ble han suspendert av FIFA, og kunne ikke spille kampene for Liverpool som ble spilt i samme periode for landslaget.

Det har i flere uker vært et tema hva som vil skje i denne landslagspause, når storklubbene har nektet å sende spillerne sine til Brasil. Det gjelder Liverpool, Manchester City, Manchester United, Chelsea, Leeds og Everton.

Grunnen til at de ikke vil la spillerne dra til Brasil, er at landet er rødlistet, og det ikke gis dispensasjon om å slippe hotellkarantene når de returnerer til England. Det ville gjort at spillerne mister kamper både i Premier League og Champions League.

Flere kan bli straffet

FIFA har noe som heter «femdagersregelen», som gjør at spillerne kan holdes tilbake fra å spille kamper i fem dager etter at landskampene er ferdigspilt. Hadde brasilianerne dratt, ville de uansett måttet sitte i hotellkarantene i ti dager, ettersom myndighetene nekter å gi fritak.

Liverpool har holdt igjen Alisson Becker og Fabinho. Roberto Firmino er uansett hamstringskadet. Vi har sett på sosiale media at Alisson har dratt på ferie til Spania denne uken.

The Telegraph rapporterer at det er flere klubber som er i trøbbel. Newcastle, Wolverhampton, Watford og Blackburn har alle holdt igjen spillere fra Mexico, Paraguay og Chile. 

De tre landenes forbund har allerede bedt om at klubbene blir straffet for å ikke la spillerne reise. Så langt skal ikke Brasil ha bedt om det samme for sine spillere – noe som kan gjøre at de forhåpentligvis slipper unna sanksjoner.

Liverpools kamper i de fem dagene etter landslagspausen er borte mot Leeds 12. september, og hjemme mot AC Milan 15. september.