England har bestemt seg for å knele i protest mot diskriminering

Gareth Southgate sier at England-spillerne vil markere sin motstand mot alle former for diskriminering ved å knele før avspark mot Iran mandag.

England har knelt foran sine kamper helt siden George Floyd døde i 2020, for å markere sin avsky mot rasisme og andre former for diskriminering. Det akter engelskmennene å fortsette med i Qatar, et land der brudd på menneskerettighetene er dagligdags kost.

– Det er dette vi står for som lag, og det har vi gjort lenge, slår landslagssjef Gareth Southgate fast.

– Vi mener dette er et en sterk markering, som vil bli lagt merke til over hele verden, spesielt av unge mennesker. De ser at inkludering er viktig, legger den engelske landslagssjefen til.

Kneling var vanlig i Premier League-kamper etter at Premier League startet opp igjen etter lockdown. Foran denne sesongen ble det bestemt at dette skulle spares til spesielle serierunder i løpet av sesongen, isteden for at det skulle gjøres foran alle kamper.

OneLove

Nederland-kaptein Virgil van Dijk er innstilt på å benytte OneLove-kapteinsbindet mandag, når Nederland spiller sin første gruppespill-kamp i VM mot Senegal. Nå er han bekymret for at han kan få gult kort for dette. 

– Jeg vil spille med OneLove-kapteinsbindet i morgen. Ingenting er forandret fra mitt ståsted. Dersom jeg får et gult kort for å bruke det, må jeg diskutere det, for jeg liker ikke å spille når jeg allerede har fått gult, sa Nederland-kapteinen under Nederlands pressekonferanse.

England og Wales akter også å bruke disse kapteinsbindene i sine åpningskamper mot Iran og USA på mandag.

Det engelske fotballforbundet var ikke klar over FIFAS nye kapteinsbind før det ble kunngjort fredag.

«Vi respekterer FIFA-kapteinsbindet, men har forpliktet oss til å bruke OneLove-kapteinsbindet, og akter å bruke det», heter det i en uttalelse fra FA.

Harry Kane har brukt OneLove-kapteinsbindet i Englands to siste kamper for å markere at at han tar avstand fra alle former for diskriminering.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.