Virgil van Dijk klar til å trosse FIFA - risikerer gult kort for kapteinsbindet

Kapteiner som bærer kapteinsbindet som har fått navnet OneLove risikerer å få gult kort allerede ved avspark under VM, og det liker ikke Virgil van Dijk.

Nederland-kaptein Virgil van Dijk er innstilt på å benytte OneLove-kapteinsbindet mandag, når Nederland spiller sin første gruppespill-kamp i VM mot Senegal. Nå er han bekymret for at han kan få gult kort for dette. 

Ni nasjoner hadde bestemt seg for å komme med en politisk markering ved å bruke dette kapteinsbindet i Qatar, før FIFA kunngjorde nye kapteinsbind bare noen dager før VM startet. 

Nederland begynte å spille med OneLove-kapteinsbindet under EM sommeren 2021, som en støtte til homofile i Midt-Østen. 

Det viser seg nå at kapteiner kan få gult kort ved avspark dersom de bruker disse kapteinsbindene, noe van Dijk synes er frustrerende.

– Jeg vil spille med OneLove-kapteinsbindet i morgen. Ingenting er forandret fra mitt ståsted. Dersom jeg får et gult kort for å bruke det, må jeg diskutere det, for jeg liker ikke å spille når jeg allerede har fått gult, sa Nederland-kapteinen under Nederlands pressekonferanse.

England og Wales kommer også til å bruke OneLove-kapteinsbindene

England og Wales akter også å bruke disse kapteinsbindene i sine åpningskamper mot Iran og USA på mandag.

Det engelske fotballforbundet var ikke klar over FIFAS nye kapteinsbind før det ble kunngjort fredag.

«Vi respekterer FIFA-kapteinsbindet, men har forpliktet oss til å bruke OneLove-kapteinsbindet, og akter å bruke det», heter det i en uttalelse fra FA.

Harry Kane har brukt OneLove-kapteinsbindet i Englands to siste kamper for å markere at at han tar avstand fra alle former for diskriminering.

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.