Gir etter for truslene fra FIFA - dropper markering på kapteinsbindet

FIFA knebler Virgil van Dijk og de andre kapteinenes budskap om at kjærlighet er for alle.

Kapteiner for en rekke landslag har hatt et ønske om å bære kapteinsbind med regnbuefargene og teksten «OneLove» for å markere at kjærlighet er for alle i en VM-vertsnasjon der det ikke alltid er tilfelle. 

Nå er det imidlertid klart at Virgil van Dijk ikke kommer til å spille med et slik kapteinsbind når Nederland møter Senegal mandag ettermiddag. Det skjer etter trusler fra FIFA om at kapteiner som bruker et slikt kapteinsbind vil starte kampen med et gult kort. 

Det nederlandske fotballforbundet bekrefter at det er på bakgrunn av denne trusselen at avgjørelsen er tatt. 

– Vi står for OneLove-budskapet og vil fortsette å gjøre det, men førsteprioriteten vår er å vinne kamper i VM. Da vil du ikke at kapteinen starter kampen med et gult kort, og det er derfor vi med tungt hjerte har blitt nødt til å gjøre om på våre planer, skriver de i en uttalelse.

Mandag formiddag bekrefter også forbundene i England og Tyskland at også de kommer til å gi etter for FIFAs trusler når de skal i aksjon. De andre forbundene som har varslet en liknende markering ser også ut til å trekke seg nå. 

Mener Kane og FA må trosse FIFA

Harry Kane og det engelske landslaget har tidligere vært tydelige på at OneLove er et veldig viktig budskap for dem og at de derfor vil gjennomføre markeringen. 

En av de som mener at Kane må trosse FIFA er Jamie Carragher. 

– Det faktum at Kane nå vil få et gult kort vil bare styrke markeringen. Det ville være svakt av England om de skulle trekke seg nå, så dette burde bare gjøre det enda viktigere å gjennomføre markeringen, sier han ifølge Daily Mail.

Avisen skriver at FIFA kan gi gult kort til spillere som ikke kler seg i henhold til retningslinjene, men journalist Chris Williams skriver på Twitter at han ikke kan se noe i regelverket som gir det internasjonale forbundet retten til dette. I stedet er det kun utenfor banen de kan straffe kapteinene, ifølge hans tolkning av regelverket. 

I stedet har FIFA valgt ut hvilke budskap kapteinene skal ha på sine kapteinsbind til enhver tid. ITV-reporter Steve Scott har kommet med oversikten: 

Fotball VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.