– Jeg var ikke i nærheten av Liverpool da jeg var på hans alder

Andy Robertson har fått med seg sin back-kollega i Liverpool i Skottland-troppen, og lover å hjelpe Calvin Ramsay på alle mulige måter.

Andy Robertson forbereder seg til sin 60. landskamp for Skottland, når skottene møter Tyrkia i kveld. Samtidig ligger klubbkamerat Calvin Ramsay an til å få sin første landskamp.

Den 5. mars 2014 fikk den da 19 år gamle Robertson sin landslagsdebut i en privatlandskamp mot Polen i Warzawa. Åtte og et halvt år senere er det altså lagkameraten i Liverpool, Ramsay, som er i samme situasjon, også 19 år gammel. 

Sommeren før han fikk landslagsdebuten hadde Robertson gått fra Dundee United til Hull. Først tre år senere ble han Liverpool-spiller.

– Jeg kan hjelpe ham og gi ham råd, men jeg var definitivt ikke i nærheten av Liverpool da jeg var på hans alder! Jeg hadde akkurat startet på min reise innen fotballen. Du kan se at Calvin fortsatt er ung, og har mye å lære. Jeg skal forsøke å hjelpe ham på alle mulige måter, siteres Robertson av Daily Record.

– Da jeg fikk min landslagsdebut var jeg på samme alder som han er nå. Jeg var også 19, og fikk debuten i en privatlandskamp i Polen. Jeg husker alt fra den kampen, og hvor mye det betød for både familien min og meg. 

LANDSLAGSDEBUTEN: Andy Robertson debuterte for Skottland i en privatlandskamp i Polen da han var 19 år gammel.

LANDSLAGSDEBUTEN: Andy Robertson debuterte for Skottland i en privatlandskamp i Polen da han var 19 år gammel.

– Det vil bli likedan for Calvin. Han vil nyte oppbyggingen til kampen. Han vil håpe å komme innpå, og familien hans vil håpe han får sin første landskamp, sier Robbo før Skottlands landskamp mot Tyrkia på Diyarbakir Stadium i kveld.

– Vi får se om han får sin debut her, men bare det at han er i troppen i en så ung alder er viktig for hans utvikling. Han vil lære mye av å være sammen med rutinerte spillere og manageren. Dette er noen viktige dager for ham, og jeg er sikker på at han vil klare seg bra. Han har en fantastisk fremtid foran seg. Så lenge han fortsetter å lytte og lære vil hans karriere bli spesiell, det er jeg sikker på.

– Dette er første gang han er i landslagstroppen, og han kan få sin første landskamp. Calvin og hans familie vil være spente. Det har vært et par travle uker for ham. Han fikk først Liverpool-debuten, og deretter fikk han sin første kamp fra start i ligacupen, og så kom han med i landslagstroppen. Det har vært mye å ta inn for ham. Men han har klart det fint, og har vært strålende. Staben i Liverpool ser potensialet i ham, og det gjør Skottland-staben også. Manageren ser hvor god han kan bli. Han er ung, og vi må beskytte ham, slik vi alltid gjør med unge spillere.

– Det er spennende tider for ham, og jeg håper han får sin landslagsdebut. Men det er det ikke jeg som bestemmer. Men dersom han får debuten mot Tyrkia, så kommer han aldri til glemme kampen, sier Robertson.

Blir beskyttet av væpnede styrker

Dette er første gangen det spilles landskamp i den kurdiske byen Diyarbakir øst i Tyrkia, og Skottland-troppen har fått beskyttelse av væpnede styrker etter eksplosjonen i Istanbul på søndag som drepte seks mennesker. Landslagssjef Steve Clarke mener at en ung spiller som Ramsay trenger beskyttelse i dobbel forstand i forbindelse med en kamp som dette. 

– Vi må være forsiktige så han ikke får for mye fokus rettet mot seg. Han har ikke spilt så mye i det siste. Han spilte selvsagt for Liverpool i ligacupen i forrige uke, noe som var bra. Det betyr at han har fått noen minutter på banen. Før det fikk han ti minutter som innbytter mot Napoli. Det var en fin måte å få debuten på, i en Champions League-kamp på Anfield. Men vi må ta i betraktning at han ikke har spilt så mye, sier Clarke, som er mannen som til syvende og sist bestemmer om Ramsay skal få Skottland-debuten i kveld.