Premier League-klubbene ville ha en ny eiertest etter Newcastle-oppkjøpet. Den er fortsatt ikke på plass

Det jobbes fortsatt med regelverket etter oppkjøpet av Newcastle, men heller ikke med nye regler vil en kunne hindre oppkjøp fra styrtrike kjøpere fra for eksempel Midtøsten.

I disse dager jobber Premier League-klubbene med et nytt regelverk for hvem som kan eie og styre klubbene i ligaen. Det har lenge vært på plass en test som eiere og styremedlemmer må passere – en så kalt «Owner and Directors’ Test» (forkortet OATD).

Det ble stort fokus på dette, etter at salget av Newcastle United omsider gikk gjennom i oktober i fjor, til Saudi-Arabias statlige investeringsfond, selv om det har blitt påstått at de ikke har noen direkte link til regimet i Saudi-Arabia.

Dette fokuset gjorde at Premier League-klubbene nå gjennomgår regelverket sitt, og vil ha strengere regler for hvem som kan kjøpe og overta klubber. Men det er ingen planer om å få på plass en regel som vil hindre at en kjøper fra for eksempel Saudi-Arabia skal kunne kjøpe en klubb, melder The Telegraph

Kan ikke stoppe eiere fra bestemte land

Søndag kom det en rapport i Mail on Sunday om at Fenway Sports Group som eier Liverpool er i samtaler med en potensiell ny kjøper fra Saudi-Arabia.

Dersom det skulle bli godkjent av Premier League, må kjøperen kunne bevise at gruppen som kjøper klubben er uavhengig, og ikke direkte tilknyttet en stat eller et regime.

Tidligere i høst sa Premier League-sjef Richard Masters at ligaen har forhørt seg med Amnesty om menneskerettigheter, rundt det nye regelverket for OATD, og at det derfor vurderes en subjektiv test rundt dette. Det nye regelverket er fortsatt under utarbeiding, og det endelig forslaget har så langt ikke kommet på bordet. Blant klubbene som ønsker å holde alle muligheter åpne med tanke på skifte i eierskap, er det liten interesse for at denne testen skal bli for vanskelig å passere.

I dagens regelverk er det flere kriterier en ny eier må kunne passere. Mye handler om økonomisk historie, men dersom en potensiell kjøper har gjort noe utenlands som ville vært ansett som kriminelt i Storbritannia, vil de feile testen.

Hele dagens OATD kan en lese i seksjon F i Premier League Handbook 2022/23 – på side 75.