Skal han fungere som en klassisk manager med all makt?

Torsdag kom det dramatiske og uventede nyheter fra Anfield. Nyheter som vil gjøre Jürgen Klopps jobb mer omfattende – i alle fall på kort sikt.

Helt siden Jürgen Klopp kom til Liverpool høsten 2015, har pilene bare pekt oppover for de røde. Klubben har hatt stor suksess på banen, og konkurrert på et eventyrlig høyt nivå, mot en motstander med som har ubegrensede midler. En skal leite lenge etter store feil på overgangsmarkedet, i en periode der engelske klubber har kastet rundt seg med penger som aldri før.

Det har klubbens modell fått mye av æren for, der klubben knapt har gjort en feil på overgangsmarkedet, og har funnet de riktige spillerne til priser som har gjort det mulig å bli en etablert klubb helt i europatoppen. Manageren skal selvsagt ha veldig mye av æren, for de røde hadde allerede forsøkt seg med denne strukturen rundt spillerrekruttering i noen år før han kom inn.

Dersom ikke alle drar i samme retning, fungerer det ikke – og det synligste eksempelet av alle er kanskje da Christian Benteke og Roberto Firmino ble kjøpt sommeren 2015. Benteke var spissen manageren ville ha, mens Firmino, som fortsatt er i klubben og nå i forhandlinger om en ny avtale, var spilleren som den moderne rekrutteringsavdelingen ønsket seg. De røde endte opp med begge, men det var tydelig at strukturen ikke fungerte optimalt.

Med Klopp endret det seg. Hans samarbeid med Mike Gordon fra Fenway Sports Group og sportsdirektør Michael Edwards så ut til å fungere akkurat slik en moderne klubb skulle fungere. Manageren ønsket seg Julian Brandt – men hørte på folk rundt seg og endte opp med Mohamed Salah. Sommeren før skal Mario Götze ha vært førstevalget, før det endte opp med å bli Sadio Mané.

At en manager som Klopp, som har vært i en annen toppklubb, ikke har kjøpt en eneste av sine tidligere elever, viser om en leder som har vært klar for å høre på folk rundt seg og se etter alternativer. Noen kan nok kan si at det også handler om respekt for tidligere arbeidsgiver, men Borussia Dortmund er en selgende klubb og sportsdirektør Hans-Joachim Watzke ville neppe tenkt det var verre å selge til Liverpool enn Manchester City.

ÉN IGJEN: Mike Gordon (til venstre) trekker seg tilbake, Jürgen Klopp i midten er igjen, og Julian Ward har sagt opp.

ÉN IGJEN: Mike Gordon (til venstre) trekker seg tilbake, Jürgen Klopp i midten er igjen, og Julian Ward har sagt opp.

En manager med all makt i 2022?

Liverpools velfungerende balanse på ledernivå, og modell med et rekrutteringsteam som har vært ledende i sin bruk av data, har vært et forbilde for flere andre klubber i Europa. I fjor sommer ga Michael Edwards seg som sportsdirektør, og Julian Ward ble forfremmet. Etter seks måneder i jobben sin har han nå levert sin oppsigelse, og det samme har Ian Graham, som har fått veldig mye ros for jobben han har gjort siden Damien Comolli hentet ham fra Tottenham for ti år siden.

Chris Bascombe i The Telegraph skriver at Klopp er mer avslappet til situasjonen enn det de på utsiden er – og Paul Joyce i The Times skriver at manageren nå vil få enda mer ansvar, i alle fall på kort sikt. Klubbens eiere vil vurdere å endre strukturen i klubben, men vi vet også at Fenway Sports Group søker en kjøper, og skal du kjøpe Liverpool FC i 2022 eller 2023 må du ha både ha store penger og store ambisjoner. En ny eier vil med all sannsynlighet selv ha sine tanker om hvordan en skal gå frem når det kommer til spillerrekruttering

Manageren har skrevet under på en avtale frem til 2026, og har tre og en halv sesong igjen på Anfield. Det kan se ut til at han vil få enda mer makt fremover, og at klubben nå går bort fra den strukturen som har gitt så stor suksess – i alle fall på kort sikt.

At Liverpool FC heller går tilbake til en tradisjonell modell som i «gamledager», med en manager som styrer alt, inkludert hvem som skal komme inn og ut, virker utenkelig i 2022. Tidene med Alex Ferguson i Manchester United, Arsene Wenger i Arsenal, eller LFC under Rafael Benítez virker å være forbi.

Det store spørsmålet er om Liverpool, som om kort tid kan ha nye eiere, går ut og leter etter sin tredje sportsdirektør på et år og beholder den strukturen som er i dag. Andy Hunter i The Guardian skriver at det er en modell Klopp har likt – også under Ward. Det er slik Klopp er vant med å jobbe. Først i Mainz 05 med Christian Heidel og så i Dortmund med Watzke.

FUNGERTE OPTIMALT: Klopp, Gordon og Michael Edwards sitt gode samarbeid har fått mye av æren for Liverpools suksess de siste årene.

FUNGERTE OPTIMALT: Klopp, Gordon og Michael Edwards sitt gode samarbeid har fått mye av æren for Liverpools suksess de siste årene.

Opererer i et annet marked enn før

For en klubb som hadde en så stor luke som skulle tettes, vil det nok ha vært en helt annen type oppgave på overgangsmarkedet enn det det er i dag. Brighton hylles nå for sine smarte investeringer og at de stadig finner nye ukjente spillere, som kan nærme seg toppnivå. For en toppklubb er det mange grunner til at det må jobbes annerledes. Flere ganger, spesielt i tiden før og etter kjøpet av Thiago Alcantara, fikk vi høre at laget nå var så bra at det var veldig utfordrende å finne spillere som kunne gå inn i førsteelleveren og forsterke det man allerede hadde – men at Thiago var en slik spiller.

Sommeren 2021 ble det rapportert at forhandlingene med Jordan Henderson en ny kontrakt sto i stampe, før Klopp kom på banen. Kapteinen signerte kort tid etter en fireårskontrakt. I sommer trengte Liverpool desperat en midtbanespiller, men innså det ikke selv før det var for sent, og endte med Arthur Melo på lån. Det var like før overgangsvinduet stengte, at Klopp selv kom med uttalelsen om at han «av og til ville vært klar for å ta mer risiko på overgangsmarkedet». Det ble tolket som et stikk til eierne, men med dagens utvikling kan det også tolkes som et stikk internt.

Vi vet fortsatt ikke grunnene til at Ward og Graham har bestemt seg for å slutte i Liverpool, for en klubb hele verden vet at er til salgs, men det virker åpenbart at det er en uenighet et sted.

Klopp er per i dag den viktigste personen i Liverpool FC, og nå kan mye tyde på at han også får absolutt all makt – i alle fall frem til en ny eier er på plass.