Den største revolusjonen i engelsk fotball på 30 år er på trappene

Regjeringen vil ha bedre kontroll over engelsk fotball, og ikke minst hva pengene skal gå til.

Den britiske statsministeren Rishi Sunak vil i løpet av 2023 forsøke å få bedre kontroll over engelsk fotball ved å innføre reguleringer av fotballsporten. Det melder Daily Mail.

Dette blir den største omveltingen i engelsk fotball siden Premier League ble innført i 1992, og noe som Premier League har drevet hard lobbyvirksomhet for å unngå. 

Etter nyttår vil den britiske regjeringen presentere et lovforslag for å regulere nasjonalsporten på balløya. Forslaget ligger an til å bli vedtatt som ny lov i 2024. 

I så fall vil det bli oppnevnt et panel for å finne en person som kan fungere som leder av en uavhengig reguleringskomite. Et kontor som vil ha direktører og en stor stab for å ta avgjørelser i omstridte temaer innen fotballen.

De seks store vil få mindre innflytelse

Dette er et lovforslaget som Premier League har kjempet mot med nebb og klør, og det er sannsynligvis de seks største klubbene, Liverpool, Manchester United, Arsenal, Tottenham, Chelsea og Manchester City, som kommer til å bli gransket mest inngående av reguleringskomiteen. 

Daily Mail mener det ikke er uten grunn at Liverpool og Manchester Uniteds eiere har lagt ut klubbene sine for salg de siste ukene. De var begge blant arkitektene bak den europeiske superligaen som aldri ble noe av, og som førte til at tidligere statsminister Boris Johnson startet en uavhengig gransking av fotballsporten. Der ble det slått fast at fotballsporten måtte reguleres mer nøye, på grunn av de motstridende interessene til de seks største klubbene, de resterende 14 klubbene i Premier League, EFL og fotballforbundet.

Så sent som i oktober, under daværende statsminister Liz Truss, så det ut som hele forslaget skulle bli droppet, noe Premier League skal ha vært særdeles fornøyd med. Men Truss ble ikke sittende lenge, og den nåværende regjeringen har tatt opp tråden igjen.

Vil neppe stoppe investorer fra Midt-Østen

Lovforslaget vil neppe hindre eiere fra Midt-Østen fra å kjøpe Liverpool og Manchester United av menneskeretts-årsaker, selv om eier-testene sannsynligvis vil bli strengere og bedre. Klubbene må under det nye lovforslaget sannsynligvis utnevne uavhengige direktører, som ikke kan være nære venner av eierne. Lovforslaget vil imidlertid bli strengere i forhold til statseide klubber og klubber med statseide sponsorer, som Manchester City og Newcastle.

City etterforskes for tiden av Premier League for mulige brudd på finansielle regler. Regelbrudd fra så langt tilbake som 2012, og en etterforskning som startet allerede i 2018. 

Både Premier League og fotballforbundet er motstandere av den reguleringen som den britiske innføringen nå innfører i fotballen. De hevder de selv kan gjøre denne jobben. Regjeringen har imidlertid konkludert med at fotballforbundet ikke er i stand til å innføre den type finansielle kontrollrutiner som fotballen trenger.

EFL-sjef Rick Parry er imidlertid en tilhenger av lovforslaget, da han mener at EFL må få hele 25 prosent av de totale TV-pengene til Premier League og EFL. Fallskjerm-utbetalinger til klubber som rykker ned fra Premier League vil sannsynligvis bli avskaffet under den nye ordningen, og de 14 klubbene som ikke er blant de seks største vil antagelig også få mer makt innad i Premier League.

Fans kan også komme til å nyte godt av den nye ordningen og få større makt, ved at det opprettes supporter-styrer som klubbene må rådføre seg med. Supporterne kan også få vetorett i store spørsmål som salg av stadionanlegg, flytting og klubber som ønsker å slutte seg til nye ligaer og turneringer.