«Jeg snudde meg rundt, bannet og så ned i bakken. Verden raste sammen»

Etter straffebommen i VM for fire år siden øvde Jordan Henderson så mye på å bli en bedre straffeskytter at han trente på seg en stram lyske.

«Jeg snudde meg rundt, bannet og så ned i bakken. Verden raste sammen». 

Slik beskriver Jordan Henderson følelsen av å misbruke et straffespark i en straffekonk i et VM. Det opplevde Liverpool-kapteinen å gjøre i åttendedelsfinalen i VM i Russland for fire år siden, da England møtte Colombia. 

Kampen ble jevnspilt, men England så ut til å kontrollere seg videre før Yerry Mina stanger inn et utlikningsmål som førte til at kampen gikk til ekstraomganger, og deretter straffekonk. Der skulle Jordan Henderson frem og ta det tredje straffesparket til engelskmennene, på stillingen 3-2 til Colombia. 

I boken «Jordan Henderson: The Autobiography» skriver 32-åringen at han følte seg trygg før han skulle ta straffesparket, at han var godt forberedt og at han ikke ble ufokusert av begivenheten. Likevel ble forsøket reddet av David Ospina, og da gikk tankene til mørke steder. 

«Fotball betyr alt for meg og England betyr alt for meg, så hvis jeg bommet på et straffespark som førte til at vi ville ryke ut av VM, hvordan skulle jeg takle det?», beskriver han i boken. 

«Alle medspillerne visste at det ikke var noe de kunne si for å gjøre det bedre. Jeg forsøkte å beholde roen, men på innsiden tok de vonde tankene over. Jeg hadde sviktet alle sammen - hele England. Alt jeg tenkte var: "Jeg kan ikke dra tilbake til England hvis vi taper dette"», skriver han.

«I et par sekunder tenkte jeg at jeg aldri ville reise tilbake. At England-karrieren og livet som jeg kjente det var over»

Øvde på seg en stram lyske

Heldigvis for kapteinen snudde England straffekonken da Colombia bommet på sine to siste straffespark, og Hendersons bom ble ikke skjebnesvanger. 

«Jeg klarte ikke løpe, jeg bare falt ned på knærne. Det var en overveldende følelse av lettelse. Vi slapp unna. Jeg slapp unna, og vi var videre til kvartfinalen», skriver han.

Nå skal England ta fatt på et nytt VM-sluttspill, og Henderson har sagt at han er klar til å tre frem igjen dersom det trengs. Han er ikke skremt etter opplevelsen i Russland. I stedet ble straffespark en besettelse.

«Du vil kanskje tro at det var slutten for meg og straffespark? Men slik var det ikke. Jeg ble besatt, og jeg tenkte for meg selv at jeg aldri kunne la det skje igjen. Jeg kunne ikke bomme igjen og orke tanken på å tape alt igjen», skriver han.

«Etter en rolig treningsøkt etter kampen gikk de andre guttene i garderoben. Det gjorde ikke jeg. Jeg ble igjen og tok straffespark etter straffespark. Jeg overbeviste meg selv om at jeg er en dårlig straffeskytter. For hvert straffespark jeg tok tenkte jeg det var for høyt, for lavt, for nærme midten eller at det var i keeperhøyde. Jeg visste at jeg overtenkte ting, men jeg var besatt», legger han til.

Henderson trente så hardt på straffespark at han faktisk pådro seg en liten skade.

«Dagen etter da jeg stod opp kjente jeg at lysken var stram. Jeg hadde skadet meg ved å ta straffespark. Jeg trente med resten av guttene og kunne føle at det var stramt, men jeg sa det ikke til noen, for det føltes dumt med tanke på måten det skjedde» skriver han.

England gikk helt til semifinalen i det mesterskapet før det sa stopp mot Kroatia. De vonde minnene derfra tar Henderson med seg når laget skal møte Senegal i åttendedelsfinalen i Qatar.

«Ingenting vil lette på smerten ved å tape en VM-semifinale. Men da vi kom hjem fra Moskva føltes det ikke som slutten, det føltes som begynnelsen».

Fotball-VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.