Nå får vi drømmeduellen mellom van Dijk og Messi

Nå skal en av tidenes beste fotballspillere opp mot en av tidenes beste forsvarsspillere igjen, nå i kvartfinalen i VM i Qatar.

ARGENTINA–AUSTRALIA 2–1: Lionel Messi klarte ikke å drible seg forbi Virgil van Dijk da Liverpool vant i semi-finalen i Champions League i 2019, og Liverpool tok seg til finalen etter den vanvittige snuoperasjonen på Anfield. Men Messi fikk en mager trøst og revansj mot nederlenderen da han vant Ballon d’or foran Van Dijk på tampen av det samme året.

– Hvis du skal gi Ballon d'Or til den beste spilleren i sin generasjon gir du den til Lionel Messi. Slik er det bare. Men hvis du gir den til den beste spilleren sist sesong, så var det Virgil van Dijk, sa Jürgen Klopp etter at Virgil van Dijk tapte kampen om gullballen i 2019.

VM-UTFORDRERE: Lionel Messi med sju gullballer og Cristiano Ronaldo med fem, håper å krone seg selv som den beste med å vinne VM. Men nå får Virgil van Dijk muligheten til å stoppe Messis drøm, og kanskje oppnå den største æren selv i sitt første VM for Nederland.

VM-UTFORDRERE: Lionel Messi med sju gullballer og Cristiano Ronaldo med fem, håper å krone seg selv som den beste med å vinne VM. Men nå får Virgil van Dijk muligheten til å stoppe Messis drøm, og kanskje oppnå den største æren selv i sitt første VM for Nederland.

Nederlenderen hadde da forvandlet Liverpools forsvar på sine 18 måneder på Merseyside, og førte laget til to Champions League-finaler på to år. I 2019 husker vi godt hvordan Messis magi ga 3–0 på Camp Nou, i en kamp Liverpool var fullt på høyde spillemessig. Men Liverpool slo tilbake med et mirakuløst comeback på Anfield, der Messi ble pakket inn og stoppet på alle mulige måter av et forsvar styrt av Virgil van Dijk.

PAKKET INN: På Anfield i 2019 ledet Virgil van Dijk troppene som stoppet Messi.

PAKKET INN: På Anfield i 2019 ledet Virgil van Dijk troppene som stoppet Messi.

Kan stoppe Messis kroning

Nå skal en av tidenes beste fotballspillere opp mot en av tidenes beste forsvarsspillere igjen, nå i kvartfinalen i VM i Qatar.  For lørdag ble de første åttendedelsfinale i VM spilt. I den første vant Nederland 3–1 mot USA, i den andre vant Argentina 2–1 mot Australia.

På mange måter kan van Dijk da stoppe Messis endelige kroning som tidens beste fotballspiller, for det som alltid har vært argumentet mot han er at han ikke har en VM-tittel å vise til. 

TIL KVARTFINAL: Lionel Messi scoret det første målet mot Australia.

TIL KVARTFINAL: Lionel Messi scoret det første målet mot Australia.

I sin 1000. kamp på seniornivå, viste 35-åringen hvorfor han har den statusen han har. Før kampen hadde han 788 mål og 338 assist, altså 1126 målpoeng på de 999 kampene. Da han satte inn det første målet i kampen gikk han opp i 789 mål, og gikk samtidig opp i 9 VM-mål, ett mål mer enn Diego Armando Maradona, og scoret samtidig sitt første mål i utslagsrunden i VM. 

Gjensidig respekt

Men nå venter det tøffere utfordringer enn Australia for Argentina, når Virgil van Dijk og Nederland er motstander i kvartfinalen fredag 9. desember klokka 20.00. Tidligere har de to gigantene ikke skjult sin beundring for hverandre. 

– Jeg snakket med Messi den kvelden. Det var ikke den lengste samtalen siden han ikke snakker mye engelsk, men det var likevel nok til at jeg forstod at respekten mellom oss nå også går andre veien, har van Dijk uttalt etter Ballon d’or-kvelden.

Van Dijk har også, naturligvis, dratt fram Messi som den vanskeligste spissen å møte, og Messi har også uttalt seg om Liverpools forsvarsspiller og hvorfor han er så vanskelig å møte.

– Han er en forsvarsspiller som virkelig vet å time, og vente til det riktige øyeblikket til å utfordre eller å beskytte målet. Han er veldig rask og stor, men han beveger seg raskt til tross for høyden.  

Fotball-VM i Qatar

• VM for første gang i Midtøsten, fra 20.11 til 18.12.
• Det har blitt avdekket systematiske menneskerettighetsbrudd og grov utnytting av migrantarbeiderne som har bygget stadioner og infrastruktur, og jobber innenfor servicebransjen.
• 90% av befolkningen på 2,6 millioner er migrantarbeidere uten statsborgerskap.
• Ytrings-, forsamlings- og pressefriheten er sterkt begrenset i Qatar.