Alisson er i sin egen liga

Det virker å være bred enighet om hvem som er sesongens spiller så langt for Liverpool.

«Alisson Becker illustrerer at det å få ha for mye å gjøre er en effektiv måte å vise at man er verdensklasse. Hans spektakulære form har vært unntaket i et lag i ruskete form denne sesongen. I denne formen er han verdens beste», skriver Chris Bascombe i The Telegraph

Den siste kampen før VM ble nok et show fra Liverpools brasilianske målvakt. Darwin Nunez stjal kanskje showet med sin dobbel, men målvaktens tre redninger etter pause sørget for at kampen aldri ble spennende. Da hans navn runget over The Kop for siste gang på nesten to måneder, var det nok vel vitende om at han er Liverpools klart beste spiller så langt denne sesongen.

I en rekke kamper denne sesongen har han vært redningsmann - som i hjemmeseieren over West Ham eller den sterke triumfen mot Tottenham i London. Liverpool har avgitt poeng i åtte av 14 ligakamper, men det hadde utvilsomt vært enda flere uten en 30-åring i kalasform i buret.

«Han er så langt foran resten når det kommer til å finne sesongens spiller for Liverpool. Uansett hvor bra noen skulle spille etter VM vil det være feil å overse Alisson for det grunnlaget han har lagt i lagets kamp om topp fire», skriver Bascombe.

I en egen liga

Det er ikke bare i Liverpool Alisson har vært på et eget nivå denne sesongen. Også i Premier League er han i en klasse for seg - en egen liga, om du vil. 

Tidligere har Manchester City-keeper Ederson blitt foretrukket på landslaget takket være sine gode evner med ball, men nå matches han også der av Alisson. Og når det kommer til den viktigste jobben som keeper - å stoppe mål - er Alisson helt suveren. 

En grafikk fra Visual Game på Twitter viser hvordan målvaktene i Premier League har prestert både med tanke på det å stoppe skudd og det å distribuere baller denne sesongen. Alisson må nesten ha sin egen graf: 

Liverpool har sluppet inn 17 mål på 14 kamper så langt denne sesongen - litt for mye for et lag som har ambisjoner om å kjempe helt i toppen. Men når vi ser på xG-tall fra Understat ser vi at det fort kunne hatt verre. xG baklengsmål er nemlig 23 så langt, og er blant de fem verste i ligaen. Det er kun tre lag som har en større forskjell på forventede og faktiske baklengsmål. 

En komplett målvakt

På samme måte som Caoimhin Kelleher er uheldig som har en målvakt som Alisson foran seg i køen i Liverpool, gjelder det samme for Ederson på landslaget. Kelleher ville nok ha spilt fast for de fleste lag i Premier League, og Ederson ville gjort det samme for de fleste landslag. 

«Mange Premier League-supportere vil nok bli overrasket over en keeper av Edersons standard er andrevalg for sitt landslag, men Alisson er førstevalg i Qatar av en grunn. Han er en den mest komplette keeperen av de to, både i moderne og tradisjonell form», skriver The Athletic.

Se Alissons beste redninger denne sesongen:

«Til tross for all utvikling som har skjedd i sporten de siste årene, er målvaktens jobb fremdeles den samme: å holde ballen unna mål. Der er det kanskje ikke noen i verden som er bedre enn Alisson».

Helt rå på landslaget

Det er ikke bare på Anfield og i klubbfotballen Alisson leverer. Ingen keepere i Brasils landslagshistorie kan måle seg med Alisson Becker når det kommer til evnen til å holde nullen.

Så langt i VM har han holdt nullen i begge kampene, og han har selvsagt blitt hjulpet av et solid forsvar som har til gode å slippe til et eneste skudd på mål i kampene han har spilt. Men 30-åringen har i løpet av hele sin landslagskarriere vist at han oser trygghet, og han har holdt nullen i tett på 70 prosent av landskampene han har spilt.

Kun i 17 av 58 landskamper har Liverpool-målvakten sluppet inn mål når han har spilt med flagget på brystet. Det er tall ingen andre er i nærheten av å vise til, og vi har vanskelig for å tro at det er mange landslagsmålvakter i historien, uansett landslag, som kan vise til liknende.

For Liverpool har Alisson holdt nullen i 91 av 204 kamper - et snitt på litt mer menneskelige 44,6 prosent.

– Alisson har en sterk personlighet. Han er en leder i Liverpool, og han er en viktig spiller for Tite også. Han er en keeper som jeg ikke trenger å gi noen instrukser - han er forberedt både psykisk, fysisk og teknisk, sier keepertrener både på klubb- og landslag, Claudio Taffarel, ifølge Goleada.