Spesiell regel forverrer situasjonen for Liverpool-talentet

Klubbene i Østerrike får bonusutbetalinger for å begrense bruken av utlendinger.

For et par år siden ble 20 år gamle Billy Koumetio betraktet som et av Liverpools største stoppertalenter. Debuten kom i Champions League-kampen mot FC Midtjylland i desember 2020, hvor han spilte andre omgang. Like før jul i 2021 fikk han sin andre førstelagskamp, i kvartfinalen i ligacupen mot Leicester, som Liverpool til slutt vant 5-4 på straffespark. Den kampen startet han, men han ble ble byttet ut etter første omgang.

I sommer ble forsvarsspilleren som Jürgen Klopp kaller Billy The Kid sendt på et sesonglangt lån til Austria Wien. Det har ikke blitt noen suksesshistorie.

– Til å begynne med fikk jeg ikke spille. Jeg måtte forbedre meg, og bevise at jeg var klar til å spille i alle type kamper. Cupkamper, kamper i Europa og ligakamper. Jeg jobbet for det. På et tidspunkt forandret treneren formasjon, og la om til tre midtstoppere. Da kom jeg inn på laget, og fikk vise hva jeg kan. Før dette fikk jeg bare noen spredte kamper når vi hadde skader eller suspensjoner, forteller Koumetio til Liverpool Echo.

– Jeg husker den første kampen, mot Salzburg. Vår kaptein måtte på sykehuset fordi han skulle bli far, og erstatteren ble skadet, så da fikk jeg sjansen. Jeg fikk muligheten til å vise meg frem, og fant en viss stabilitet. Men så byttet vi formasjon igjen, og har ikke spilt med tre midtstoppere siden. Treneren sa det ikke hadde noe med mitt spill å gjøre, men at de ønsket å gå tilbake til to midtstoppere isteden for tre, forklarer franskmannen.

Forsøker å begrense antall utlendinger i ligaen

Det faktum at fotballforbundet i Østerrike er opptatt av å slippe til hjemmeavlede spillere er også med på å begrense Koumetios sjanser til spilletid. Klubbene får nemlig bonusutbetalinger fra forbundet dersom de ikke tar med flere enn seks utlendinger i sine kamptropper.

– Jeg gjør alt jeg kan på trening, og har vært klar når treneren har hatt bruk for meg. 

Det har ikke vært for ofte. Totalt står Koumetio bokført med elleve førstelagskamper for Wien-klubben. Sju av disse fra start. Hans siste kamp var som innbytter i et 4-0-tap for Hapoel Be'er Sheva i Europa Conference League den 3. november. Dette er bare en av to kamper han har spilt siden begynnelsen av september. Den andre kom da Austria Wien tapte for Wiener SC i den hjemlige cupen.

De siste ukene har Koumetio spilt for klubbens andrelag, og har ikke vært i kamptroppene til førstelaget i det hele tatt. Dette har resultert i at Liverpool nå vurderer å terminere Koumetios utlånskontrakt i januar.

– Jeg har egentlig følt meg i bra form her. Jeg har vært her noen måneder nå. Det er veldig annerledes enn i Liverpool og England. Klubben er annerledes, ligaen er annerledes, språket er annerledes, alt er annerledes. 

– Alt er nytt for meg, men jeg er vant til å være ute av komfortsonen. Jeg var i Frankrike før jeg flyttet til England, og også der flyttet jeg fra Lyon til Orleans. Jeg var der i et halvt år, så jeg lærte hvordan jeg skulle håndtere å være borte fra familien min. Det var en forandring å flytte fra England til Østerrike, men jeg vil ikke si at det har påvirket meg negativt.

Koumetios høydepunkt i Austria Wien så langt var da han fikk starte begge Europa League-kvalifiseringskampene mot Fenerbahce i august. Dessverre ble tyrkerne for sterke, og Austria havnet i stedet i Europa Conference League.

– Det var spennende kamper å spille i. Stadion var fullsatt, og stemningen var utrolig. Det var virkelig morsomt. Som ung spiller drømmer du om å få spille europacupfotball. Det var store kamper, og jeg fikk spille i begge. Jeg er glad for de erfaringene jeg har høstet.

Var 100 prosent overbevist

Koumetio forteller at både han og Jürgen Klopp var overbevist om at Austria Wien ville være en god mulighet for ham til å få spilletid.

– Jeg hadde muligheten til å takke nei til dette lånet, men jeg ble overbevist om planen som Liverpool hadde for meg denne sesongen, og planen som min agent hadde for meg. Alt lå til rette for meg. Jeg delte deres visjon.

– Liverpool var 100 prosent overbevist om at dette ville være perfekt for meg. Manageren sa at dette var perfekt, og den beste muligheten min. Jeg hadde selvsagt et valg, men Liverpool kan også si ja eller nei. Manageren sa det ville være perfekt, og det hadde selvsagt mye å si for valget jeg tok. Jeg har stor respekt for ham, og hans meninger. Sesongen er lang, og det er fortsatt mange kamper igjen.

Midtstopperen er en av 17 spillere som er på utlån fra Liverpool denne sesongen. Han har kontrakt med de røde frem til sommeren 2025. Liverpool har tidligere vist at de ikke nøler med å hente spillere hjem igjen dersom låneoppholdene ikke fungerer etter planen. De gjorde det senest med Leighton Clarkson og Rhys Williams i fjor, da de slet med å få spilletid i henholdsvis Blackburn og Swansea.